A korábban halálbüntetést kiszabó bíró azt mondja: az állam ne öljön

-

A Kisalföld.hu interjút készített Nagy Zoltán nyugalmazott büntetőbíróval, akinek életében egyszer és utoljára halálos ítéletet kellett hoznia. Nagy Zoltán szörnyű tapasztalatokról mesél, és azt állítja, hogy már a halálbüntetés végrehajtásánál megfogalmazódott benne: az állam nem ölhet.


A nyolcvanas évek közepén a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon Nagy Zoltán tanácsa brutális gyilkosságot tárgyalt első fokon – írja a lap.

A vádlott egy férfi volt, aki megölt egy többgyerekes nőt és annak a férjét. „Ténybelileg és jogilag könnyű esetnek minősült. Nem volt kétséges az elkövető személye, a gyilkosság módja. Az előre kiterveltség egyértelmű volt, az is, hogy több emberen elkövetett gyilkosságról van szó. A különös kegyetlenség is megállt. Az aljas indokot szintén megállapítottuk, hiszen pusztán azért kellett meghalnia a kétgyermekes anyának, mert elutasította az »udvarlóját«” – emlékszik vissza az ügyre az egykori büntetőbíró.


A törvény ekkor még lehetővé – de nem kötelezővé – tette a halálbüntetés kiszabását. Miután kiderült, hogy a vádlott még beszámítható is volt a gyilkosság elkövetésekor, Nagy Zoltán megfogadta, hogy csak akkor nem ítéli a férfit halálra, ha az ember szembe tud nézni azzal, amit csinált, „a saját tette súlya alatt képes megtörni”. Végül azonban nem így történt, a férfi közömbös maradt. Miután több fokot is megjárt az ügy, Nagy Zoltánnak meg kellett hozna az ítéletet. „A kegyelmi kérvény elutasítását a börtönben hirdettem ki, s azt is én mondtam ki, hogy másnap kivégzik a gyilkost.”


A férfi ekkorra már összeomlott, de nem volt visszaút. A vádlottat felakasztották. A volt büntetőbírónak ott kellett lennie a büntetés végrehajtásánál; szörnyűnek, borzalmasnak írja le a teremben történteket.

A Kisalföldnek adott interjújában végezetül a következőt emeli ki: „Akkor és ott kimondtam magamban: ezt nem szabad többé megcsinálni. Az államnak szólt a gondolatom, s én csak reménykedhettem abban, hogy nem lesz részem hasonlóban. Nem az eset miatt. Az egyértelmű volt. De az állam nem ölhet. Akkor sem. Most sem.”