A korábban becsültnél kétszer többen haltak meg Damaszkusz közelében

Fotó: Goran Tomasevic, Serbia, Reuters

-

Vasárnap délben négy pokolgép robbant Damaszkusz közelében. A támadásért az Iszlám Állam a felelős. A korábban közöltnél jóval többen vesztek oda.


Az eddigi információkkal szemben nem valamivel több mint hatvan, hanem legalább százhúsz ember halt meg abban a vasárnapi merényletben, amelynek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett – jelentette az Emberi Jogok Szíria Megfigyelőközpontja.

Az áldozatok közül legalább kilencven civil volt. A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta nem volt ennyi halálos áldozatot követelő terrortámadás az országban.

Vasárnap délután négy pokolgép robbant Damaszkusz központjától mintegy tíz kilométerre délre. Kettőt autóba rejtettek, kettőt pedig öngyilkos merénylő hozott működésbe abban a városrészben, ahol a síiták számára kiemelt jelentőségű Szajída Zejnab mecset található. A hagyomány szerint ott nyugszik Mohamed próféta unokája.

Szíriában eddig a legvéresebb terrortámadást az al-Kaidával szövetséges An-Nuszra Front hajtotta végre: 2012 májusában 112 emberrel végeztek egy kettős öngyilkos merényletben Damaszkuszban. A konfliktusban a legtöbb öngyilkos merényletet az Iszlám Állam és az An-Nuszra követte el.

A szíriai konfliktusban eddig legalább 260 ezer ember veszítette életét, és több mint tízmillióan váltak földönfutóvá.