A konzervatív Néppárt nyerhette a spanyol választást

-

Még csak exit poll eredmények vannak, az egyik szerint sincs abszolút többsége a Néppártnak.


A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével készített felmérés alapján a Néppárt (PP) 114-118 mandátumot kaphat a 350 fős spanyol törvényhozásban. Az exit poll szerint a második helyen a szocialista párt végzett, 81-85 mandátummal, a harmadik baloldali Podemos 76-80 képviselői hellyel, negyedik pedig a Ciudadanos nevű középpárt lett, amely 47-50 képviselőt küldhet az új törvényhozásba.

Eszerint a Néppárt elvesztette eddigi abszolút többségét a spanyol parlamentben, és - ahogy azt a választások előtt a politikai elemzők is jósolták - a stabil kormányzáshoz támogatókat kell keresnie a parlamenti pártok között.

A pártokra leadott szavazatok arányát tekintve a felmérés más sorrendet mutat a második és harmadik helyen, mint a megszerzett mandátumokat tekintve. Eszerint a Podemos 21,7 százalékkal a második, megelőzve a szocialista pártot, amely 20,5 százalékos támogatást szerzett.

A felmérésben a TNS Demoscopia nevű közvélemény-kutató cég több mint 177 ezer embert kérdezett meg az ország több mint 1200 szavazóhelyiségénél.

Az Antenna3 spanyol televíziós csatorna számára a GAD3 közvélemény-kutató cég készített exit poll felmérést. Ez szintén a PP 121-124 mandátumos győzelmét mutatta ki (vagyis szintén nincs meg az abszolút többség). A PSOE 79-83 képviselői hellyel számolhat, a Podemos 70-74, a Ciudadanos pedig 46- mandátummal a GAD3 számításai szerint.

A GAD3 szerint a PP 28,1 százalékot szerzett meg a leadott szavazatokból. A második és a harmadik helyen itt is fordított a sorrend, mint a mandátumok tekintetében: a második a Podemos 21,1 százalékkal, harmadik a szocialista párt 20,4 százalékkal és negyedik a Ciudadanos 14,9 százalékos támogatottsággal.

A mérések szerint öt kisebb párt is bekerülhet még a parlamentbe.

Szobieszki Tamás elemző szerint a nagykoalíció sem kizárható, ha a két nagy párt érdeke egybevág. Koalíciós kormányzás a diktatúra utáni első szabad választások óta nem volt Spanyolországban. Portugáliában koalícióval is csak kisebbségi kormányt tudtak alakítani, ami heteken belül megdőlt.