A könyvvizsgálók visszautasítják a maffiavádakat

-

A kamara tudomása szerint csak egy tagjuk érintett a Széchenyi Kártya Program keretében elkövetett csalásban. Fegyelmit indítanak ellene.


A Magyar Könyvvizsgálói Kamara értesülései szerint a Széchenyi Kártya Program keretében bűnszervezetben elkövetett csalás gyanúsítottjai között nincs kamarai tag. A testület ugyanakkor tudomást szerzett arról, hogy a kamara egyik tagja valószínűleg a könyvvizsgálói standardokat figyelmen kívül hagyva állított ki jelentést. A kamara vele szemben fegyelmi eljárást indít. Ha a vádak igazolódnak, a legsúlyosabb fegyelmi szankció, a kizárás is indokolt lehet - közli a testület.


A napokban jelentette be az adóhivatal, hogy egy képzett szakemberekből álló bűnszervezet mintegy félmilliárd forintot csalt a kis- és középvállalkozásoknak állami garanciával és kamattámogatással nyújtható Széchenyi Kártya programmal. A nyomozás 43 gyanúsított ellen vádemeléssel zárult. Az akkori közlemény szerint a könyvvizsgálói és adószakértői ismeretekkel bíró szakemberek maffiája hamis iratok, banki igazolások felhasználásával, egy céghálózaton keresztül, stróman ügyvezetők segítségével vett fel vállalati hiteleket több ismert pénzintézettől.


A könyvvizsgálók hasznosnak tartják magukat

Egy korábbi vizsgálat szerint a közvetlenül a könyvvizsgálati értékhatár alatt elhelyezkedő cégek egy főre jutó személyi jellegű ráfordítása 29 százalékkal elmaradt a közvetlenül az értékhatár fölötti, azaz könyvvizsgálók által hitelesített cégekétől. A nagyjából egyforma árbevételű cégek közül a vizsgált cégek által kimutatott eredmény 3,5-szöröse volt a nem vizsgáltakénak. A különbség több száz milliárd forint adóbevételt hoz az államnak, és biztonságot jelent a hitelezőknek, a beszállítóknak és a könyvvizsgálaton átesett cégekkel kapcsolatba kerülő valamennyi vállalkozásnak - hívta fel a figyelmet a kamara.

Ezt a különbséget semmi más nem magyarázza - vélik a könyvvizsgálók -, mint az, hogy a cégvezetés és a tulajdonosok (ami ezen a szinten nagyon gyakran egybeesik) a könyvvizsgáló megjelenésével nem merik használni azokat a szürkegazdaságra jellemző megoldásokat, amiket növekedési pályájuk korábbi szakaszában előszeretettel alkalmaztak. Tudják ugyanis - teszi hozzá a kamara -, hogy a könyvvizsgáló így nem adna a beszámolóra hitelesítő záradékot, vagy a törvényi előírásoknak megfelelően intézkedést kezdeményezne, és értesítené az illetékes hatóságokat.