A könyvelőknek szörnyű álmuk volt: jövőre nem férnek a számlákhoz

Fotó: MTI / Nagy Lajos / MTI / Nagy Lajos

-

A könyvelőknél már kiverte a biztosítékot az új szabályozás, lehet, hogy a NAV-nál is dühöngenek, amiért szét kell válogatni, hogy kik nézhetik meg a cégek adó- és vámszámláit. A két számlából jövőre egy lesz, addig kell végezni az adminisztrációval. A gazdasági tárca mintha észrevette volna, hogy valami nem stimmel, törvényjavaslattal orvosolná a helyzetet. De lehet, hogy ez sem segít.


„Őrült adminisztráció és értelmetlen szabályozás” – így jellemezte Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke azt az intézkedést, hogy jövő januártól nem lesz külön adó- és vámszámla, hanem egységes NAV-folyószámlát vezetnek be. A változás azzal kapcsolatos, hogy összevonták az adó- és a vámhivatalt – igaz, ez az összevonás már 2011-ben megtörtént, ez a fúzió utolsó lépése.

Zara László a VS.hu-nak azt mondta, főleg a mikro- és kisvállalkozók járhatnak rosszul, mert ők alkalmaznak külső könyvelőket a folyószámláik kezeléséhez. Ezeknek a könyvelőknek most írniuk kell egy meghatalmazást, el kell küldeniük azt a vállalkozóknak, hogy töltsék ki, két tanúval írassák alá, majd a könyvelő lehetőleg még év vége előtt egy adatlap kíséretében elektronikusan beküldi azt a NAV-nak.

Az adóhivatal sem marad ki az adminisztrációból, az lesz a dolga, hogy még a szabályozás jövő januári életbelépése előtt szétválogassa a meghatalmazásokat, és beállítsa, hogy kik férhetnek hozzá az adó-, és kik a vámadatokhoz, illetve kik mindkettőhöz.

Zara László szerint ez azért is különösen aggályos, mert a magyarországi mikro- és kisvállalkozások 95 százalékának csak adószámlája van, ezért teljesen fölösleges tőlük is meghatalmazást kérni. Zara azt mondta, a cégek mindössze 5 százaléka üzletel Európai Unión kívüli, harmadik országgal, nekik kell vámfolyószámlát vezetniük. Az elnök az ügyben egyeztetett a NAV megbízott vezetőjével, akitől megkérdezte, hogy miért kényszerítenek mindenkit adminisztrációra. Varga Árpád azt felelte, hogy így szeretnék elkerülni a későbbi esetleges kártérítési ügyeket.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének sem tetszik az új szabályozás. Közleményükben azt írták, „az adófolyószámlák összevonása adatvédelmileg és az adótitok szempontjából igencsak aggályos azoknál, akik korábban például csak a vámadatokat láthatták.” Az egyesület kifogásolja azt is, hogy a NAV-nál informatikai fejlesztés helyett megelégednek a meghatalmazásokkal, továbbá nem ellenőrzik, hogy valóban azok férhetnek-e hozzá az adatokhoz, akik erre jogosultak.

Kerestük a NAV-ot, a hivatal egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont – a jelek szerint észlelve, hogy valami nagyon nincs rendben – közleményt adott ki, ebben azt írja, hogy az általuk benyújtott törvényjavaslat szerint


a cégek legtöbbjének semmit nem kell tennie, ezzel a »ráutaló magatartással« a cég meghatalmazottja 2016-tól is automatikusan hozzáfér az egységes folyószámlaadatokhoz.

A tárca szerint csak annak a vállalkozásnak van teendője – a korábbi meghatalmazását vissza kell vonnia –, amelyik nem szeretné azt, hogy korábbi, pl. vámügyekben meghatalmazott képviselője rálásson az egységes folyószámlára, ahol már az adóbefizetések adatai is láthatóak. Zara László viszont úgy tudja, hogy annál a vállalkozásnál, ahonnan nem érkezik a NAV-hoz meghatalmazás, a könyvelők januárban már nem férhetnek hozzá az adatokhoz.


Újdonságok

A módosítás az új adótörvény tervezetében szerepel, eszerint:
  • A NAV mindkét szerve hozzáférhet a közös nyilvántartáshoz.
  • Az új számlán olyan fizetési kötelezettségeket is feltüntetnek, amelyeket eddig nem kellett.
  • Külön jogszabály rendelkezik majd arról, hogy a vámszámlán lévő adatok vámtitkot képeznek-e, vagy sem.