A könny gyógyítja a sebeket – interjú a 95 éves világrekorderrel

Forrás: Facebook/Dr Bánki Horváth Béla

-

Bánki Horváth Béla öt számban is világbajnok lett Kazanyban, a szenior úszók vébéjén, és 95 éves fejjel megdöntött egy 21 éves világcsúcsot. Azt mondja, számára megtisztelő, hogy Hosszú Katinkához hasonlítottuk, amikor pedig a céljairól kérdeztük, ünnepélyesen jelentette ki: már készül a 2017-es budapesti világbajnokságra. Csak egy kicsit rápihen.


„Apám nyolcéves koromban tanított meg úszni, rendes úszómesterrel, de csak 15 évesen kezdtem versenyezni” – emlékezett vissza a kezdetekre az 1920. december 20-án született Bánki Horváth Béla, aki összesen öt aranyérmet szerzett a kazanyi szenior vébén, és egy világcsúcsot is úszott.

Bár versenyzett is, a legjobb eredménye egy országos bajnoki második helyezés volt, 24 évesen. „Akkor azonban jött a háború és a hadifogság.” Béla bácsi három évet és nyolc hónapot töltött a Kaukázusban, ahol első fokú fizikai munkát végzett. „Ez nem azt jelenti, hogy én voltam a legjobb, hanem ez volt a legnehezebb – jegyezte meg nevetve –, de nem viselt meg annyira, mert viszonylag jó erőben voltam. Építkezésen dolgoztunk, kubikos munkát végeztünk. Az egyik táborban nagy gödröt ástunk, aztán betonból, cementből gátat építettünk, majd mögötte fúrtunk 82 kutat, azoknak a szűrt vizéből lett később ivóvíz Tbilisziben.”


A világcsúcsa után teljesen frissnek érezte magát


Az egyetlen sérülés

28 évesen szabadult, ami után nem az úszáshoz tért vissza, hanem a gyerekkori szenvedélyéhez, a vízipólóhoz. Ehhez köthető az egyetlen sportsérülése is: „Egy pólóedzésen valaki körömmel belenyomott a szemembe, és pár csepp vér megjelent a víz felszínén. Elmentem a sportorvoshoz, és azt mondta, nem lesz itt semmi gond. Aztán valóban, a szemem fehérjében lett egy kis barnás folt, de az is elmúlt nem sokkal később. Hiába, a könny gyógyítja a sebeket.”

A pólózás mellett doktori címet szerzett, agrármérnök lett, tanított. Vízilabdában is az ob I-ig jutott, a versenyszerű sportolást 36 évesen hagyta abba. Ám nem szakadt el a medencétől, a munka mellett úszást oktatott. „Hatvanévesen mentem nyugdíjba. Onnantól több időm lett úszni, így kapcsoltam be a programomba a szenior úszást”, melynek révén a világ számtalan részén járt, Új-Zélandon, Hawaiin, Ausztráliában, Marokkóban, Kanadában, az Egyesült Államokban.


A második karrier

A versenyszerű úszáshoz 65 évesen tért vissza. „Eleinte csak egy-egy esemény volt Gyulán, majd a nyolcvanas évek vége felé kezdtem nemzetközi versenyekre is járni. Kezdetnek 50 és 100 háton indultam, az előbbiben az 1992-es, indianapolisi vébén hét tizeddel nyertem az akkori világcsúcstartó előtt, 100-on pedig négy tizeddel kaptam ki az ottani rekordertől” - emlékszik vissza.

Ma már 18 világbajnoki és 29 Európa-bajnoki aranyérme van, meg „sok másmilyen érem is”. Mégis volt 23 év szünet, amíg nem indult vébén. Montrealban már járt, ezért oda nem akart még egyszer elutazni, és volt egy átigazolása is: régebben budapestiként úszott, de amikor megalakult Szegeden a Muréna Úszó és Búvárklub, akkor átszegődött.


Minden második nap úszik 800 métert, mellette gimnasztikázik is – a verseny előtt is tornázott kicsit Kazanyban


A kazanyi vébé

Kazanyban visszatért, ami nagyon megérte. A vadonatúj létesítmények lenyűgözték, a szálláson meg úgy érezte magát, „mint egy olimpiai faluban: nagyon jól őrzött hely, idegen oda nem mehet be”. De megcsodálta az „ódon belvárost” is, ami „csodaszép, kecses, keleties formák vannak benne, ami elbűvöli a nyugati szemet”.


A vízben pedig ugyan egyedül indult a 95-99 éveseknél, de „tele volt a pálya, csak az időket különítették el kategóriánként”. 200 mellen az eggyel fiatalabb korosztályban, a 90-94 évesek közt az ukrán Georgij Csizjevszkij úszott egyedül. Ő négy év múlva 95 éves lesz, tehát éppen versenyezhetne egy jót az akkor már 99 éves Bánki Horváthtal. A felvetésre csak annyit mond: „úszom mert egészséges vagyok, és egészséges vagyok, mert úszom. Minden elképzelhető, de a sors könyörtelen, az idő rajtam is fog. Az viszont biztos, hogy én nem unom meg, és nem hagyom abba az úszást”.


A kategóriájában egyedül indult, csak az idővel kellett versenyeznie


Kicsit sajnálta Hosszú Katinkát

Előttük „rendes” úszó-vb volt Kazanyban, Béla bácsi azt is aktívan követte: „Cseh László és Hosszú Katinka is nagy kedvencem. Sajnáltam, hogy Hosszú Katinka lába begörcsölt a 400 vegyes hajrájában, mert világcsúcson belüli idővel nyerhetett volna. De igazából az olimpiára várnak mindketten.”

A felvetésünk, hogy ő, mármint Bánki Horváth Béla a 95 éves Hosszú Katinka számára, mint mondja „nagyon megtisztelő, mert nem minden évben terem ilyen világcsoda. Utoljára Egerszegi Krisztina volt hasonló, de ő nem volt ennyire sokoldalú. Nem véletlen nyilatkozta Hosszú, hogy a legnagyobb sikere, hogy megdöntötte Egerszegi rekordját.”


Dr Bánki Horváth Béla, Masters Kazan

Kazanyban nem csaptak bulit a szeniorok, mert nem ország, hanem az egyesületük nevezte őket, de azért mindenki gratulált neki


Három családnak termelt

Kazanyban a három unokája közül a legnagyobb kísérte, mert „mert már nem látok teljesen jól”. A család nagyon fontos neki, és össze is tudja kapcsolni egy másik hobbijával, a kertészkedéssel: „Van egy kis kertem, nem mondom, hogy olyan nagyon-nagyon művelem, de elpiszmogok benne. Levegőn vagyok, mozgok, és a gazolás, kapálás jó időtöltés, és főleg nem tétlenkedik az ember. Amikor nyugdíjba mentem, még kicsinek is találtam a keretet, vettem hozzá még egy kis területet, és annyi zöldséget termeltem, hogy három családot láttam el zöldségekkel.”


Kazanyban a siker titkának a józan élet, egészséges táplálkozás, rendszeres sportolás szentháromságot nevezte. Egészséges étel alatt leginkább a halat és a csirkét érti, de „nincs olyan, amit meg nem eszem. Aki hadifogságban volt, annak már csak ilyen az étvágya. Igaz, előtte sem voltam válogatós”, neveti el magát.

Amikor viszont a következő céljáról kérdezzük, a hangja ünnepélyes lesz: „Erőt gyűjtök a 2017-es budapesti vizes vébére! Nem tudom, kik lesznek az ellenfeleim, de egy-két aranyérmet ott is nyerek. Lesz, aki fiatalabb nálam, és majd talán legyőz, de messze nem ez az elsődleges, hanem az egészség, amit a sportnak köszönhetek.”


Aranyak, rekordok

Bánki Horváth Béla idén márciusban 1200 méteren európai alapcsúcsot úszott. Mit is jelent ez? „Hajós Alfréd az első olimpiai bajnokságáért 1200 métert úszott a 15 fokos tengervízben. Van ilyen emlékszám, én pedig leúsztam könnyedén, ugyanis eredetileg hosszútávúszó vagyok. Mivel 95 évesen még senki sem úszta le ezt a számot, ez lett az alapcsúcs.” Béla bácsi volt egyébként a legidősebb Balaton-átúszó is, 87 évesen, „ezek után 95 évesen nem volt nehéz az 1200 méter”.

A kazanyi vébén az alábbi öt számban győzött:
200 férfi hát (95-99) 5:24.20 perc (világrekord)
50 férfi gyors (95-99) 1:18.25 perc
200 férfi mell (95-99) 7:29.12 perc
100 férfi hát (95-99) 2:32.01 perc
50 férfi hát (95-99) 1:02.35 perc