A kongói származású német papnak elege lett, lelép a településéről

-

Olivier Ndjimbi-Tshiende halálos fenyegetést is kapott, sértegették is, ezért elhagyja az egyházközségét.


Vasárnap a bajorországi Zornedingben a helyi, kongói származású pap, Olivier Ndjimbi-Tshiende bejelentette, elege van az elmúlt időszak eseményeiből, és elhagyja az egyházközséget. Ezt megelőzően többször kritizálta a keresztényszocialista párt (CSU) akkori városi elnökét annak a helyi lapban tett idegengyűlölő kijelentései miatt. Ndjimbi-Tshiendét ezért többször sértegették, és halálos fenyegetést is kapott.


Az egyházmegye elfogadta a lelkész lemondását, a helyiek egy részét pedig teljesen megdöbbentette a vasárnapi bejelentés. A helyi polgármester, Piet Mayr is szomorúan fogadta a hírt, és arról is beszélt, hogy a településen nem uralkodik papellenes hangulat. A helyi CSU eddig nem akart megszólalni az ügyben a Bayerische Rundfunknak.

A botrány azzal kezdődött, hogy a korábbi helyi CSU-vezér, Sylvia Boher a helyi lapban arról írt, hogy a menekültek eritreai harcosok. A lelkész kritizálta a politikus kijelentését, az egyházközösség pedig arra kérte a helyi keresztényszocialistákat, hogy a templom tornyait távolítsák el a reklámjaikból.

Erre Boher helyettese, Johann Haind úgy reagált, hogy meztelen seggel ne ugorjon az arcukba a lelkész, „a mi négerünk”. Erre már a müncheni érsekség is válaszolt, miszerint ilyet nem mondhat egy képviselő. Az egyre nagyobb nyomás hatására Boher és helyettese is lemondott novemberben a párttisztségéről, a helyi képviselő-testületi tagságáról viszont csak Haind.