A kommunisták kerülhetnek hatalomra Portugáliában

Fotó: MTI/EPA/LUSA / MIGUEL A. LOPES

-

Három baloldali pártnak sikerült megegyeznie a múlt havi választásokat követően.


Nagyon úgy néz ki, hogy a jobbközép koalíciót vezető Pedro Passos Coelho miniszterelnök nem tudja megtartani a székét – kezdi tudósítását a BBC.

A szocialista pártvezér, Antonio Costa ugyanis, úgy tűnik, megállapodott két kisebb párttal, köztük a kommunistákkal. Az októberi választásokon a baloldal a megszorításokat elutasító politikájának köszönhetően az összes szavazat 32 százalékát zsebelte be, míg a kormánypárt ennél jobb eredményt ért el, 37 százalékot hozott.

Igen ám, de ez sem volt elég a többség megszerzéséhez, a jobbközépnek ugyanis csak 99 hely jutott a 230 fős parlamentben, azaz 17 képviselő hiányzott. Akkor Passos Coelho bejelentette, hogy hajlandó tárgyalni más parlamenti pártokkal annak érdekében, hogy a szükséges reformokat végig tudja vinni.

Ugyanakkor most úgy tűnik, hogy a szocialisták a kommunistákkal és egy másik baloldali párttal összefogva megszerezhetik a szükséges 122 képviselőhelyet, ami már elég a parlamenti többséghez. A kommunista párt péntek este már szinte győzelmi jelentést adott ki, melyben azt írták, hogy sikerült megállapodniuk a többiekkel annak érdekében, hogy leváltsák a jobboldali kormányt.

Persze nem mindenki örül, így a portugál államfő sem, aki szerint félő, hogy milyen hatással lesz az ország finanszírozására és nemzetközi tekintélyére, ha a szélsőbaloldal kerül kormányra. Ugyanakkor sokat ő sem tehet: ha a jobbközép programját nem fogadja el a jövő héten a parlament, akkor jöhet a baloldali kormány.