Nobel-békedíj: Lezárt egy háborút, de a választók nem kértek a békéből

Fotó: AFP / LUIS ROBAYO

-

A kolumbiai elnököt külföldön jobban becsülik. Évekig tartó tárgyalásokkal lezárt egy félévszázados, véres konfliktust, ami aztán egy népszavazáson - néhány ezer szavazaton - elbukott. Kolumbia nagy szerencséje, hogy már a gerillák sem akarnak harcolni, és betartják a tűzszünetet.


Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja idén a Nobel-békedíjat a kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért - jelentette be a Norvég Nobel-bizottság Oslóban.


Otthon megbukott

A sors iróniája, hogy Santos kezdeményezése Kolumbiában megbukott. Az országban október 2-án tartottak népszavazást, ennek az volt a tétje, hogy elfogadják-e a kormány és a FARC gerilláinak békemegállapodását.

Bár a békeszerződés lezárta volna az 52 éve zajló polgárháborút, a szavazók 50,24 százaléka végül elutasította a megállapodást. A 220 ezer életet követelő fegyveres konfliktus lezárását célzó egyezmény - ellenzői szerint - túlságosan is megengedő a gerillákkal szemben.

A megállapodás egyik ellentmondásos pontja, hogy a gerillaparancsnokoknak egy különleges bíróság előtt kellene felelniük, amely viszont alternatív büntetést szabna ki rájuk, például aknamentesítésre kötelezné őket.

Az ellenzők legnagyobb kifogása az volt, hogy a megállapodás értelmében a FARC gerillaszervezet tagjai amnesztiát kaptak volna a fegyveres konfliktusban elkövetett bűneik alól. A gerillák már korábban elkezdték beszolgáltatni robbanóanyagaikat és fegyvereiket.


Nem adják fel

Azonban még sokan reménykednek a békefolyamat folytatásában. Szerdán csaknem 40 ezren vonultak utcára a fővárosban, Bogotában, de Barranquilla, Cali, Cartagena, Quibdó, Bucaramanga, Santa Marta és Manziales városokban is a békéért tüntettek.

A Béke menete demonstrációt diákcsoportok és társadalmi mozgalmak szervezték közösségi oldalakon. A résztvevők gyertyákat vittek, fehér zászlókat lengettek. Sokan csöndben vonultak, és voltak, akik a kormány és a gerillák közti fegyveres konfliktusban meghalt hozzátartózik fényképeit vitték magukkal.

„A békét nem lehet a végtelenségig halogatni” - mondta Carlos Charry szociológus. „Itt az ideje, hogy mindenki megértse, nem lehet megismételni az utóbbi 52 év hibáit.”


Újratárgyalna és összefogna

A most kitüntetett Santos elnök - a referendum szellemi atyja - azt mondta: kész nemzeti párbeszédet indítani és újratárgyalni a vitás kérdéseket. Santos találkozott Álvaro Uribe volt elnökkel, a gerillákkal folytatott tárgyalások és a jelenlegi békeszerződés legkeményebb ellenzőjével is.

Több órás megbeszélésük után azt közölték: felállítanak egy bizottságot, amely felülvizsgálná a békemegállapodást. „Nagyon közel állunk a békéhez (...), de szélesebb társadalmi elfogadottságra van szükségünk ehhez. Félre kell tennünk ellenségeskedésünket és a közjó érdekében össze kell fognunk” - mondta Santos.

Santos azt is bejelentette, hogy a hónap végéig meghosszabbítja a tűzszünetet.


A tűzszünetben bíznak

A díj egyben tisztelgés a kolumbiai nép előtt, amely a nehézségek és megpróbáltatások dacára sem adta fel az igazságos békébe vetett reményt - mondta Kaci Kullmann Five. A bizottság elnöke szerint Santos szándékaival ellentétben a kolumbiaiak szűk többsége a népszavazáson nemet mondott a békemegállapodásra, ami miatt valós a veszélye annak, hogy ismét fellángol a fegyveres konfliktus, és az ország jövője újból bizonytalan. Ezért is minden korábbinál fontosabb, hogy a szembenálló felek továbbra is tiszteletben tartsák a tűzszünetet - mondta.


Évekig tárgyaltak

A bogotái kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők, azaz a FARC küldöttei évekig tárgyaltak Havannában - idén júniusban ott jelentették be, hogy megszületett a megállapodás.


A kormány és a gerillák akkor megállapodtak a fél évszázados konfliktus lezárásának alapvető feltételeiről. A FARC fegyverletételén kívül ide tartoztak a biztonsági garanciák és a félkatonai csoportok elleni küzdelem is. A hivatalos bejelentésre a chilei és a venezuelai elnök, az ENSZ elnöke és képviselői, illetve az USA és az EU különképviselői is Kubába utaztak.


A FARC kivár

A referendum kudarca ellenére a FARC képviselői tartják magukat a tűzszünethez., bár az nem világos, hogy hajlandók-e újrakezdeni a béketárgyalásokat. A gerillaszervezet vezetője, Rodrigo Londono kedden azt mondta, a népszavazás jogilag nem kötelező érvényű, és a „végleges” szerződést már aláírták.

„Készek vagyunk a békére és ennek építéséhez a jövőben csak szavakat fogunk fegyverként használni. A béke győzedelmeskedni fog” - mondták el a gerillák.