A kőkemény ellenzéki MSZP elnézést kér: megszavazták a törvényt

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Véletlenül szavazta meg az MSZP a társasági adókedvezmények felhasználását titkosító törvénymódosítást. A párt elnézést kért.


„Az MSZP tévedésből nyomott igent” – így kezdődik a magát legnagyobb ellenzéki pártnak nevező szerveződés közleménye, amelyben a párt megmagyarázza, miért szavazta meg azt a javaslatot, amelyben a társasági adó kedvezményeinek adatai az adótitok körébe kerülnek. A párt néhány órával a szavazás előtt Áder Jánoshoz fordult, hogy ne írja alá az adótörvények módosítását.

Ezt követően egészen véletlenül az igen gombot sikerült megnyomnia a 25 jelen lévő szocialista képviselőnek. Annak megértéséhez, hogy ez mégis hogyan történhet, hogyan hibázhat ekkorát egy teljes frakció, érdemes megismerni egy-egy szavazás menetét. A parlamenti ülés vezetője minden szavazás előtt elmondja a törvény számát, címét, esetenként azt is, hogy nagyjából miről szó a javaslat. Majd kéri, hogy szavazzanak a képviselők.


Nem mindig megy flottul a gombnyomás


Ekkor minden frakcióban munkához lát a bekiabálóember. Ő mondja meg a frakciótagoknak, mit kell nyomni. Egészen érdekes, ahogy az ülésterem különböző pontjairól lehet hallani a hangos „igeeeen” és „neeem” kiabálásokat. A képviselők az utasításnak megfelelően nyomják a gombot, majd az ülésvezető kimondja a szavazás eredményét. Vagyis nincs egyénieskedés, nincs a véletlenre bízva, ki mit nyom; aki ront, az a Fidesznél például pénzbírságot is kaphat.

Az MSZP közleményében azért hangsúlyozta: nem támogatja a társaságiadó-kedvezmények (TAO) felhasználását titkosító törvénymódosítást – erről itt írtunk. Ezt a törvényalkotási bizottságban, a javaslat parlamenti vitájában, valamint sajtótájékoztatónkon is világossá tette. „Az MSZP képviselői tévedésből szavaztak igennel a kormány TAO-pénzek eltüntetését célzó javaslatára. Az MSZP-frakció a tévedést már jelezte a parlament jegyzői irodájának, és a javaslatot elutasító szavazási szándékát jegyzőkönyvbe vetette."


A tévedésért elnézést kérünk. MSZP.