A klímáért be kell áldozni a marhahúst, állítják svéd kutatók

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Drasztikusan, akár több, mint 50 százalékkal vissza kell fogni a marhahús fogyasztást, mert enélkül nem tarthatók a decemberi ENSZ klímacsúcson elfogadott célok, számolták ki a kutatók.


A decemberben megkötött párizsi klímamegállapodás értelmében az ENSZ tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest. A 195 ország emellett folytatja az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

A cél eléréséhez az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős mértékű csökkentése szükséges, és ez nem csak a szén-dioxidra, hanem a mezőgazdaságból származó metánra is érvényes.

A svéd kutatók számításai szerint az élelmiszer-termeléssel összefüggő gázkibocsátás visszafogása csak részben oldható meg a technológia fejlesztésével, illetve a termelékenység növelésével. A szükséges csökkentés csak akkor valósítható meg, ha az étkezési szokások is megváltoznak, vagyis az emberek a jelenlegihez képest legalább 50%-kal vagy kevesebbet fogyasztanak a kérődző állatok húsából, ami elsősorban marha-, birka- és ürühúst jelent. Ezeknek a beleiben ugyanis az elfogyasztott rostok megemészthetetlensége miatt nagy mennyiségben termelődik metán.

A tej- és a tejtermékek jelenlegi szinten maradó fogyasztása csak akkor lenne összeegyeztethető a klímavédelmi célokkal, ha a technológia jelentősen fejlődne, áll a tanulmányban.