A Klik is felkerült a szégyenlistára

-

A gyermekotthonba késve érkezett a zsebpénz, és nem mindenhol volt fűtés. A szociális és gyermekvédelmi intézményekben mégis a túlzsúfoltság és a szakemberhiány okozza a legtöbb gondot.


Tavaly augusztus 1-jétől közzé kell tenni azoknak a fenntartóknak az adatait, amelyek szociális vagy gyermekvédelmi intézményt működtetnek, és valamilyen jogsértést követnek el, vagy nyilvántartásba való bejegyzés nélkül nyújtanak szolgáltatást. A fenntartókat elmarasztaló hatósági döntéseket a Szociális Ágazati Portálon kell nyilvánosságra hozni.

A listára az utolsó egy hónapban főként pszichiátriai otthonok és idősotthonok kerültek fel, amelyek esetében a leggyakoribb jogsértések között szerepel a túlzsúfoltság, a betegeknek minimálisan meghatározott élettér hiánya, az előírtnál kevesebb mosdó és illemhely, illetve a szakemberhiány - írja a Magyar Nemzet. Több szociális intézmény azért került a listára, mert kiderült, hogy nem, vagy késve tájékoztatják az általuk gondozott betegeket az intézményi térítési díjak változásáról, akiknek így nem volt lehetőségük mérlegelni a szerződés felmondását.

A Klik oktatási intézményeket tart fenn, a szociális és gyermekvédelmi intézmények szégyenlistájára csak olyan intézmény fenntartójaként kerülhet fel, amely gyermekvédelmi feladatokat is ellát. Az ellenőrzések megállapították, hogy három gyermekotthonban is gyerekeket veszélyeztetett. A Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon kömlődi és tatai különleges gyermekotthonában tartott ellenőrzés azt tárta fel, hogy az otthonba rendszertelenül és kiszámíthatatlanul érkezett a pénzbeli ellátmány, ezzel a Klik veszélyeztette a gyerekek teljes körű ellátását, ezen belül az élelmezését.

Nincs a listán, de az alapjogi ombudsman megállapította, hogy a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény makói gyermekotthonában ugyanilyen jogsértést követett el a Klik. Előfordult, hogy két hónapig egyetlen fillér ellátmányt sem folyósított, és a gyerekek zsebpénze is késve érkezett. Szerepel azonban a listán ugyanennek az intézménynek a hódmezővásárhelyi gyermekotthona, amely esetében a Csongrád Megyei Kormányhivatal azért marasztalta el a Kliket, mert nem gondoskodott az otthon teljes területén a fűtésről. A kormányhivatal megtiltotta a Kliknek, hogy további gyermekeket vegyen fel az intézménybe, és lezáratta a fűtetlen helyiségeket.