A Klik 5 legsötétebb húzása

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kedden rövid határidővel rengeteg papírt – köztük nem létezőt is – kért be a Teleki Blanka Gimnáziumtól, miután több tanáruk részt vett, igazgatójuk, Pukli István pedig felszólalt a szombati tanártüntetésen. Nem ez az első olyan lépése a Kliknek, amely azt mutatja, nem feltétlenül a diákok és tanárok pártján áll. Összeszedtük a legdurvábbakat.


01

Hamisított életrajzok

Miskolcon több tanár kevesebb fizetést kapott, mert az aláírt szerződésükön a Klik utólag módosított. Egyikük elmondása szerint akkor egyetemi végzettség szerinti bér szerepelt a szerződésében, később viszont már főiskolai. Az ügyben a rendőrség is nyomozott. Kiderítették, hogy valóban a Klik volt a tettes, de nem lett belőle okirat-hamisítási ügy, mert „csak korrigálták az adatokat”.


02

Kötelező biodíszlet az Orbán-beszédre

A Váci Madách Imre Gimnázium robbantotta ki a „biodíszletügyet” tavaly, amikor nyílt levélben közölte, hogy a Klik kérése ellenére sem kívánnak diákokat utaztatni a március 15-i ünnepségre. Nem támogatják és nem is szervezik meg „a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét”, és elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a diákok számára bárki is kötelezővé tegye – írták. Aztán kiderült, hogy összesen 307 iskolától kért gyerekeket a Klik, közülük 263 nemet mondott a kormánynak. A Klik megtiltotta az igazgatóknak, hogy nyilatkozzanak az ügyről.


03

Közmunkással olcsóbb

Miközben a „valódi” dolgozói létszám folyamatosan csökken, a közmunkások száma egyre nő a Kliknél – derült ki tavaly tavasszal. Az akkori hírek szerint az intézményfenntartó lett a második legnagyobb közfoglalkoztató. A tendenciát nem is tagadták, és elmondták: főleg takarítókat, karbantartókat, portásokat, adminisztrátorokat, pedagógiai asszisztenseket és szabadidő-szervezőket alkalmaznak ebben a formában. Erre még a miniszter is vizsgálatot ígért.


04

Csak azért is ő lesz az igazgató

40-0-ra ellene szavaz a nevelőtestület, a diákönkormányzat, az alkalmazotti tanács és az intézményi sportmunkaközösség, mégis őt nevezi ki igazgatónak a Klik – ez éppen egy friss szegedi sztori, de az elmúlt években rengeteg hasonló botrányos döntés volt. Balhé volt a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban (ráadásul többkörös), a budai Szilágyiban, a Kölcseyben – utóbbinál még egy plágiumügy is becsúszott. Nem csak a fővárosi elitgimnáziumoknak gyűlt meg a bajuk a Klikkel, kapott a jóból például egy miskolci és egy kecskeméti általános iskola is, de sor hosszan folytatható.


05

Ezt nem fizetem ki

Már közhely, mennyire nincs pénze a Kliknek. Nem fizette ki a buszokat az egyik esztergomi speciális iskolában, ezért leálltak a gyerekeket szállító járatok. Nem fizetett, amikor kiégett egy általa üzemeltetett busz. Nem fizet az úszásért, így leállhat az úszásoktatás Pilisvörösváron. Nem fizette a Gyöngyöstarjáni Általános Iskola gázszámláját, erre kikapcsolták a gázt. És persze a tanárok sem mindig kapnak időben pénzt. A Klik létrehozásának egyébként az volt az egyik indoka, hogy ne az önkormányzatok anyagi lehetőségei határozzák meg, milyen színvonalú oktatást kapjon egy gyerek.