A klasszikus Ben-Hur visszatér a mozikba

-

Május 19-től újra mozivásznon látható minden idők legtöbb Oscar-díját nyert filmalkotása, az 1959-ben készült Ben-Hur. A grandiózus filmeposzt Budapesten a Puskin moziban és országszerte számos további helyszínen vetítik digitálisan restaurált kópiáról.


A 2001: Űrodüsszeia, a Volt egyszer egy vadnyugat és A Keresztapa után újabb mozitörténeti klasszikus tér vissza a vászonra a Pannonia Entertainment kultuszfilmsorozatában.


A Ben-Hur korának legnagyobb költségvetésű szuperprodukciójaként minden tekintetben grandiózus volt. Elkészítésében ötvenezer közreműködő és nyolcezer statiszta vett részt, és mivel akkoriban még nem létezett számítógépes grafika, szinte minden díszletet felépítettek.

A Róma melletti több mint 140 hektáros területen zajló forgatáshoz 300 építményt, köztük tíz háztömbnyi „Jeruzsálemet” emeltek, egymillió kelléket, százezer öltözéket és ezer páncélt gyártottak. A Földközi-tenger partjáról 40 ezer tonna fehér homokot szállítottak Rómába, a tengeri csata jeleneteihez pedig egy mesterséges tavat és komplett hajókat építettek.


A legendás kocsiverseny


A legendás kocsiverseny nagyjelenetének arénáját egy éven át építették, és több mint kétszáz óriási kőszobrot faragtak ki hozzá. A díszletek és jelmezek költségei akkora összeget tettek ki – csak az aréna 1 millió dollárba került –, amelyet ma már egyetlen hollywoodi produkció sem vállalna, bár tény, hogy a CGI korában erre kevésbé is van szükség, mint akkoriban.


A közel nyolc hónapig tartó, feszített tempójú forgatáson az akkor vadonatúj, a szokásosnál jóval részletgazdagabb és szélesebb képet adó 70 mm-es technikával dolgoztak, a méregdrága kamerákkal és speciális lencsékkel rögzített felvételekhez összesen 340 km hosszúságú filmszalagot használtak fel.Magyar vonatkozások

A William Wyler rendező és Sam Zimbalist producer irányításával dolgozó hatalmas stáb végül olyan művet alkotott, amely kitörölhetetlenül beivódott a mozgóképkultúrába. Hatalmas ívű történetvezetése, epikus zenéje és kivételes látványvilága a mai napig etalonnak számít a történelmi kalandfilmek között.


Messala és Ben-Hur itt még jó barátok


A Charlton Heston főszereplésével készült három és fél órás filmeposz a korszak legsikeresebb filmjének bizonyult, minden addigi bevételi rekordot megdöntött, és a televízió térhódítása miatt már-már a csőd szélén álló Metro-Goldwin-Mayer stúdiót megmentette az összeomlástól. Számtalan elismerése mellett 11 Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb főszereplő kategóriájában. Ezzel 38 esztendeig tartó rekordot állított be, amelyet felülmúlni azóta sem sikerült, csak megismételni.


Ben-Hur gályázik


A Ben-Hur különleges hazai vonatkozása, hogy 11 Oscar-díja közül az egyiket Rózsa Miklós magyar zeneszerző grandiózus filmzenéjéért kapta. További magyar vonatkozásai a filmnek, hogy leghíresebb jelenete, a mai napig lélegzetelállító, Golden Globe-különdíjjal elismert kocsiverseny a második stábot vezető Andrew Marton (Marton Endre) akciórendező nevéhez fűződik, Ben-Hur hófehér lovai pedig a híres lipicai ménesből érkeztek. Az 1959-ben készült filmet itthon csak jóval később, 1982-ben mutatták be először.


A remake-láz elérte ezt a nagy klasszikust is. Újraforgatták a Ben-Hurt. A film augusztus 11-én kerül a magyar mozikba, és az előzetes alapján egy kritikus szerint elég röhejesnek tűnik.