A kispadról a rektori székbe készül Mocsai Lajos

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Nagy tervei vannak a férfi kézilabda-válogatott kapitányának: nemzetközi hírű intézményt faragna a testnevelési karból. A VS.hu információi szerint a legmagasabb szinten született meg a döntés, hogy újra önálló legyen a Testnevelési Egyetem: még törvényt is módosítanak a kedvükért, illetve azért, hogy Mocsai Lajos elfoglalhassa az új intézmény rektori posztját.


Ismét önálló intézménnyé válik az 1925-ben alapított, de az elmúlt években a Semmelweis Egyetem (SE) karaként működő Testnevelési Egyetem (közismertebb, régi nevén a TF), ha a parlament elfogadja azt a törvényjavaslatot, amelyet hétfőn nyújtott be a kormány. A függetlenségért régóta lobbizott a sportszakma, élén a férfi kézilabda-válogatott kapitányával, Mocsai Lajossal, aki rektorként vezetheti az újra önállóvá váló intézményt – a legmagasabb szintű politikai támogatással a háta mögött.   „Garantálom, ha én szerepet kapok, mindent megteszek, hogy ismét nemzetköz hírű intézmény legyen a TF” – erősítette meg a VS.hu információit Mocsai, aki évtizedek óta tanít egyetemi docensként az intézményben, és régóta szorgalmazza a függetlenné válást. A szövetségi kapitány úgy fogalmazott: eddig is nagy szerepet vállalt a folyamatban, és a jövőben rektorként is vállalná a felelősséget, ha bizalmat kap az új egyetem szenátusától.   Mocsai megerősítette azt az értesülésünket is, hogy az egyetemi vezetés mellett a korábbi felsőoktatási kormányzatnak – Klinghammer István államtitkársága idején – is kétségei voltak, a TF képes-e teljesíteni az egyetemek számára előírt követelményeket. A szövetségi kapitány szerint azonban néhány beszélgetés elég volt, hogy az államtitkár megértse, bizonyos követelményeket értelmetlen számon kérni egy olyan speciális intézményen, mint a Testnevelési Egyetem.   A felsőoktatási törvény szerint például az az intézmény lehet egyetem, amelynek legalább három egyetemi kara van, és legalább két tudományterületen jogosult doktori képzésre. A kormány javaslata egyebek mellett ez alól adna felmentést a Testnevelési Egyetemnek, amelynek csak egy kara és egy doktori iskolája lenne. További feltétel, hogy egy egyetem oktatóinak ötven százaléka tudományos fokozattal rendelkezzen, de a TF-re ez sem vonatkozna. Mocsai szerint egyébként ezt a feltételt a kar korábbi vezetése miatt nem tudják teljesíteni, mivel több egyetemi tanárt is elküldtek.   Információink szerint kifejezetten Mocsai rektori kinevezését tenné lehetővé egy további, a kormány javaslatában szereplő kivétel: a törvény szerint a rektori kinevezés feltétele, hogy a jelölt egyetemi tanár legyen. Ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát, akkor ezt a Testnevelési Egyetem esetében nem kell alkalmazni, így az egyetemi docensi beosztásban lévő Mocsait is megválaszthatja rektorjelöltnek a szenátus, illetve kinevezheti rektornak a köztársasági elnök.


Nemszeretem integráció

A Testnevelési Egyetemet az első Orbán-kormány idején, 2000-ben integrálták a Semmelweis Orvostudományi Egyetembe. Az Index korábbi cikke szerint az együttélés nem volt mentes a súrlódásoktól –, de 2012 tavaszán, Schmitt Pál volt köztársasági elnök doktori plágiumügye miatt felszínre kerültek az ellentétek: a nemzetközi tekintélyüket féltő orvosok a doktori tanácsban, majd a szenátusban nagy többséggel megszavazták a cím visszavételét. Az ellentét tovább mélyült, mikor a hvg.hu arról írt: a testnevelési kar két hallgatója – egyikük egy fideszes képviselő fia – úgy kapott diplomát, hogy 15 jegyük hiányzott az abszolutóriumhoz. Az ügyben tavaly gyanúsítottként hallgatták ki a kar korábbi dékánját.  

Nagy tervek, nagy munka

  „Én alapvetően jó lépésnek tartom az integrációt, de Magyarországon nem jöttek létre olyan kampuszok, amelyeken a hallgatók ki is tudják használni ennek előnyeit, az intézmények több helyen szétszórva működnek” – mondta a VS.hu-nak Radák Zsolt, a testnevelési kar dékánja. Radák szerint 2000-ben, az integráció idején még szó volt jelentős, világbanki pénzből megvalósuló fejlesztésekről is, de ezekből nem lett semmi, így aztán az egyetemek, főleg a budapestiek elszegényedtek. Az SE-be integrált TF-en például semmilyen fejlesztés nem történt, és a költségvetési támogatás sincs tekintettel arra, hogy milyen költségei vannak ennek a képzésnek.   Mocsai Lajos a VS.hu-nak keményebben fogalmazott: a Semmelweis Egyetem keretében töltött 14 év „csak leépülést hozott” a TF számára, mindenekelőtt a létesítmények terén, de minimálisra csökkent a külföldi hallgatók száma is, hiszen az SE-t nem jegyezték a sport világában. A szövetségi kapitány – aki három évig tagja volt az SE szenátusának is – úgy látja: a különböző orvosi szakterületeknek olyan hatalmas fejlesztési igényeik vannak, amelyeket önmagukban is nehéz teljesíteni, a TF-nek ezért szinte semmi nem jutott, leromlott az infrastruktúrája.   Az utóbbi időben újra prioritást kapott a sport, az egészséges életmód – mondta Mocsai, aki szerint az ismét önállóvá váló Testnevelési Egyetem ehhez szeretne minőségi testnevelőtanár- és edzőképzéssel hozzájárulni. A létesítmények és a szakmai munka fejlesztése mellett ezért változtatna a felvételi követelményeken is, hogy például ne legyen elég ötven métert leúszni egy leendő testnevelő tanárnak. Mocsai szerint milliárdos üzlet is lehet a szakemberképzés, hiszen erre van igény a világban, de ehhez vissza kell szerezni a TF nemzetközi tekintélyét.   A kormány elhatározta, hogy nemzetközi hírű intézményt csinál a TF-ból – mondta VS.hu-nak Radák Zsolt is, aki ugyanakkor hozzátette: ha nem kapnak jelentős segítséget, akkor az önálló Testnevelési Egyetem nem lesz képes megállni a lábán, gyorsan tönkremegy. A dékán szerint szeretnének békében elválni a Semmelweis Egyetemtől, hiszen ez így is hatalmas munka lesz, ha szeptemberben önálló intézményként akarnak kezdeni: jelenleg ugyanis közös egyebek mellett a könyvtár, az informatikai rendszer, az adminisztráció is.