A kisbolygó, amilyet 800 évente egyszer láthatunk

Fotó: Getty Images/iStockphoto / James Thew / Getty Images/iStockphoto / James Thew

-

Az Apophis nagyobb, mint a Gellért-hegy, és olyan közel jön, hogy mi is láthatjuk. Péntek 13-ra várták a becsapódását, de elkerüli a Földet.


Egy 325 méter átmérőjű kisbolygó közelít Földünk felé, másodpercenként 30 ezer kilométer sebességgel. Hogy el tudjuk képzelni, ez mekkora: a meteor mérete nagyobb, mint bármelyik épület magassága Magyarországon, és jóval nagyobb, mint a Gellért-hegy. Tizenkét év múlva, 2029. április 13-án, pénteken halad el mellettünk. Ráadásul pontosan hét évre rá, szintén péntek 13-án visszatér, hogy ismét megközelítse a Földet. Hihetetlennek tűnik, de igaz: az Apophis tényleg bolygónk felé tart, viszont a NASA legutóbbi számításai kizárták a becsapódás lehetőségét.


Egyszer szabad szemmel is láthatjuk

Az Apophis kisbolygót 2004-ben fedezte fel egy arizonai kutatócsoport. A 2000-es évek közepén óriási ijedtséget okozott, hiszen azóta sem fedeztek fel olyan kisbolygót, aminek ekkora, 2,7%-os esélyt adtak volna a becsapódására, ráadásul két alkalommal is. A NASA a 2029-es ütközés lehetőségét hamar kizárta, viszont a 2036-os becsapódás évekig lehetségesnek tűnt. Ehhez az első alkalommal egy gravitációs kulcslyukon kellett volna keresztülhaladnia az Apophisnak. A gravitációs kulcslyuk egy olyan mező, ami letérítheti a kisbolygót az eredeti pályájáról olyan irányba, hogy az egy bolygóba csapódjon, vagy megközelítse azt. Erre az űrkutatók kezdetben is csak 1 a 45 ezerhez esélyt láttak, hiszen ez a mező kevesebb, mint egy kilométer átmérőjű – nem sokkal nagyobb, mint maga a bolygó, ezért tűnik szinte lehetetlennek ez a forgatókönyv. Ezt kikerülve az Apophis jóval távolabb fog elhaladni 2036-ban, mint hét évvel korábban, még az sem biztos, hogy szabad szemmel látható lesz.


Az egész Földre nem lenne hatással

Egy ekkora tárgy becsapódása a Földbe 750 megatonna energiát szabadítana fel. Ehhez képest az eddigi legnagyobb atombomba, a Cár-bomba 57 megatonna erejű volt. Az Apophis nem okozna globális katasztrófát, és egyáltalán nem hasonlítható össze azzal a meteorral, ami korábban a dinoszauruszok kihalását okozhatta. Szárazföldben egy 4,3 kilométer átmérőjű krátert hagyna maga után, a becsapódás ereje pedig a valaha volt legnagyobb, 9,65-ös erősségű földrengésnek felelne meg. A 2004 karácsonyán történt indiai-óceáni földrengés erősségét 9,1-9,3 közöttire becsülik. Tengeri érkezés esetén a kár mértéke attól függ, melyik óceánba csapódna a bolygó, de globális változásra így sem kellene számítani. A legrosszabb forgatókönyv természetesen az lenne, ha sűrűn lakott tengerparti városok mellett csapódna be, például az Atlanti-óceánba New York és Philadelphia közelében.


Sokkal közelebb jön, mint a Hold

Bár becsapódni nem fog, űrbeli mértékkel nézve az Apophis így is nagyon közel fog elhaladni a Föld mellett, tizenháromszor közelebb, mint a Hold. Kis méretének köszönhetően viszont nem fog kitűnni a naprendszer bolygói közül: szabad szemmel is látható lesz, fényessége a Szaturnusz és az Uránusz közé tehető. Akiknek teleszkópjuk van - vagy az elkövetkező 12 évben vesznek egyet -, azok viszont olyat láthatnak, ami 800 évente csak egyszer fordul elő. Bár nem sokkal este 11 előtt az Apophis pályája láthatatlanná válik a szabad szem számára, teleszkóppal akár egész éjjel végigkísérhető a kisbolygó útja.

Ilyen közeli röppálya esetén felmerülhet a kérdés, hogy az Apophis nem ütközik-e véletlen egy Föld körüli műholddal. A NASA szerint azonban a kisbolygó röppályája 40 fokos szöget fog bezárni a műholdakéval, és egy ilyen kisméretű bolygó esetén az ütközés esélye a nullához közelít – annak ellenére, hogy 29 470 km-es távolságával közelebb kerül Földünkhöz, mint némelyik műhold. A Nemzetközi Űrállomást viszont egyáltalán nem veszélyezteti, hiszen annak röppályája a Földtől csak 400 kilométer.


Van-e más kisbolygó, amit veszélyesnek tartanak a Földre?

Az Apophis a kezdeti ijedtség ellenére ma már csak az ötödik helyet foglalja el a NASA Torino-skála szerinti listáján, amivel a Földre nézve veszélyes kisbolygókat sorolják be. Az első helyen egy egyelőre névtelen, 1950DA jelű bolygó áll, ami 2880. március 16-án csapódhat a Földbe, a kutatások szerint 1 a 8330-hoz eséllyel. Az 1950DA átmérője több mint háromszor nagyobb, mint az Apohisé, 1100 méter. Egy ekkora méretű tárgy becsapódása már az emberiség kipusztulását jelentené.