A kis Hitler lány nem lehetett diákelnök, de mi van Sztálinékkal?

-

„Nomen est omen”, vagyis a név maga az ember – tartja a több ezer éves szállóige. Kérdés, mit szólnak ehhez a világban élő Hitlerek, Leninek és Sztálinok.


Hitler és Eva Braun testvérek. És gyerekek. Édesapjuk, Isidore Heath Campbell mind a négy gyerekének náci ihletésű neveket adott, aztán a kicsi Aryan Nationt és Himmlert a gyámhatóság testvéreikkel együtt elvette a szüleiktől. Emiatt Campbell számos médiumban kifakadt, történetük bejárta az internetet. Néhány éve egyébként a kis Hitler már bekerült a hírekbe, amikor egy cukrászda nem volt hajlandó névre szóló tortát készíteni a születésnapjára.


Noha a Hitler név a világháború óta sokat vesztett a népszerűségéből, még mindig élnek ezzel a névvel a világban. Matt Ogens, amerikai dokumentumfilmes 2014-es Meet the Hitlers című filmjében azt próbálta kideríteni, hogyan élnek együtt a nevükkel mindazok, akiknek ez jutott.Ogens a Vice-nak adott interjújában elmondta, hogy az eredeti Hitlerek nagy része – ahogy Adolf Hitler rokonai is – megváltoztatták a nevüket a háborút követően. Ugyan sokan megtartották a nevüket, a felkutatásukat nehezítette, hogy a legtöbben titkosították a telefonszámukat, tartva a telefonbetyároktól.

Ogensnek így főleg azokkal sikerült felvennie a kapcsolatot, akik nem bánják különösebben, hogy ugyanazt a nevet viselik, mint a történelem egyik legsötétebb figurája.Ilyen például a 83 éves Jean Hitler, akinek a felmenői évszázadok óta viselik az elátkozott vezetéknevet. Jean boldog, teljes életet élt, állítása szerint a neve semmiben sem hátráltatta. Az egyik lányát viszont csupán a neve miatt nem választották meg diákigazgatónak. „Van, akinek jobban, másoknak kevésbe van hatással az életére a Hitler név” – jegyezte meg a rendező.

A film – amelyben feltűnik még egy Hitler nevű latin-amerikai bevándorló és egy kamaszlány is – főleg olyan emberek történetét mutatja be, akik a Hitler nevet örökölték, de nem szeretnének megszabadulni tőle. A filmben megjelenik a már említett Isidore Heath Campbell is.

„Senkit nem szabad a neve alapján megítélni. Isidore viszont szándékosan adta ezt a nevet a gyermekének” – mondta a Vice-nak Ogens, aki annak ellenére, hogy pártatlan szeretne maradni, nem tudja nem elítélni a neonáci családapát.


Sztálin, Bollywood csillaga

Sztálinok is szép számmal élnek a világban, ami két okból is meglepő. Egyrészt a Hitlerrel ellentétben a Sztálin nem valós név – Joszif Visszarionovics Dzsugasvili saját magának alkotta meg az orosz „acél” szóból –, így örökölni sem lehet. Másrészt a mai Sztálinok túlnyomó többsége Indiában él.


India déli tartományaiban – különösen Keralában és Tamil Naduban – ugyanis a társadalom alsóbb rétegeiben a mai napig népszerűek a kommunista ideológiák, ugyanakkor nincsenek igazán tisztában a a szovjet diktátorok szörnyű tetteivel.

De nem csak a szegényebb kasztokban találkozni Sztálinokkal. Tamil Nadu tartomány korábbi kormányzója, Muthuvel Karunanidhi is Sztálinnak nevezte el a fiát, aki később a tartomány kormányzóhelyettese lett. Az ő fia szintén a Sztálin nevet kapta, és színész-producerként futott be karriert Bollywoodban.A kommunista eszmék indiai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a keralai kisváros, melynek a nevét Moszkvára változtatták. Az indiai Moszkvában néha gyűlést tartanak a szovjet hősökről elnevezett emberek – ilyenkor az egy négyzetméterre eső Sztálinok, Leninek, Gagarinok és Tyereskovák száma itt a legnagyobb a világon.


A latin Leninek légiói

Ha valaki veszi a fáradtságot, és Facebookon rákeres a Lenin névre, akkor a kommunista emlékoldalak között számtalan valódi személyre is bukkanhat. A fent leírtak után az indiai Lenineken már meg sem lepődünk – ők azonban csak a találatok kisebbik részét teszik ki.


Csak Lenin Escobarból annyit dob ki a rendszer, hogy össze se lehet számolni – Lenin Perezből és Lenin Juarezből szintúgy. Latin-Amerikát elözönlötték a Leninek.

Úgy tűnik, a politikai pálya vonzza a szovjet diktátorokról elnevezett embereket: Lenín Moreno 2013-ig volt Ecuador alelnöke, Lenin Perez Rivera pedig a mexikói Zaragozában politizál.

Már csak az a kérdés, vajon kik azok a ma élő diktátorok, akik a következő generációk keresztneveiben válnak majd halhatatlanná. Megfogant-e már a kicsi Assad Gonzales? Lesz-e alelnök Kovács Kimdzsongun?