A királyi családtól az Audi-gyárig húzódó kapcsolat

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Bajorország nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi országokkal, mint Franciaországgal és Nagy-Britanniával – hangzott el Orbán és a bajor politikusok tanácskozása után.


Bajorország szövetséget hoz létre a közép-európai államokkal – mondta Horst Seehofer bajor kormányfő. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, a CSU Bundestag-beli képviselőcsoportja és a párt vezetői Orbán Viktorral találkoztak. Seehofer személyesen vezeti a Bajorország és a közép-európai országok együttműködésének további erősítését célzó kezdeményezést.

Bajorország nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi országokkal, mint Franciaországgal és Nagy-Britanniával. Ezért is "bajor érdek a kapcsolatok elmélyítése" – mondta Seehofer.

Alexander Dobrindt, a CSU Bundestag-képviselőinek vezetője azt mondta: "tudjuk, hogy Magyarország a jogállamiságnak megfelelően tevékenykedik a külső határok védelmében". Szerinte Magyarország az EU, a schengeni övezet és a NATO tagjaként "fontos tárgyalópartner a stratégiai kérdésekben európai szinten".


Testtartás

A bajorokat és a magyarokat hosszú és mély kapcsolat köti össze; olyan hosszú, hogy az első magyar keresztény király családjától a győri Audi-gyárig húzódik – mondta Orbán Viktor a CSU háromnapos tanácskozásának második napján.

"Én Bajorországban soha nem tapasztaltam rosszindulatot a magyarokkal, Magyarországgal vagy a magyar kormánnyal szemben, mindig őszinte, nyílt és korrekt beszélgetésekben volt részem, ma is ez történt" – mondta a kormányfő.

Nem kívánok tiszteletlenül viselkedni és beavatkozni a német belpolitikába – mondta Orbán. "A mi testtartásunk alapvetően a tisztelet testtartása" – mondta a kormányfő. Szerinte a német vitákat majd a német emberek lefolytatják, és a német döntéseket meghozzák a német politikusok.

"Sok sikert kívánok az ezzel kapcsolatos tárgyalásokhoz" – mondta Orbán.