A kínaiak leálltak a vásárlással, mi lesz ezután?

Fotó: www.mercedes-amg.com / Daimler AG - Global Communicatio

-

Augusztusban a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a külföldi áruk bevitele Kínába. Az a mázlink, hogy a Mercedest mégis úgy veszik, mint a cukrot. Vagy még annál is jobban.


A kínai vámszolgálat adatai szerint augusztusban – jüanban számolva – az export 6,1 százalékkal, az import pedig 14,3 százalékkal zsugorodott. Ez azt jelenti, hogy jelentősen visszaesett a kínai gazdaság teljesítménye, kevesebb kínai terméket borítottak rá a világra, de a kínaiak még annál is nagyobb mértékben fogták vissza vásárlásaikat.

Az import dollárban számított értéke (136,6 milliárd dollár) már a tizedik egymást követő hónapban csökkent augusztusban. Elemzők 8,2 százalékos csökkenésre számítottak a júliusi 8,1 százalék után, a tényadat azonban ennél sokkal rosszabb, 13,8 százalék lett, ami jól tükrözi az alacsony nyersanyagárak és a kitartóan nyomott kínai kereslet együttes hatását.

Kína a világkereskedelem első számú szereplője, és gazdaságának egyik fő hajtóereje az export. Az adatok világosan mutatják, hogy a kínai gazdaság növekedése lassul, és veszélybe került az idei évre tervezett 7 százalékos növekedési cél.

Bár az elemzők többsége szerint valószínűbb, hogy a kínai gazdaság növekedése fokozatosan és folyamatosan fog lassulni, a tőzsdék nyáron tapasztalt mélyrepülése és a jüan augusztusi váratlan leértékelése miatt fokozódtak az aggodalmak a stabilitást és a politikai döntéshozatalt illetően. Egyes közgazdászok úgy vélik, hogy a hivatalosan közölt adatoknál jóval gyengébb a növekedési ütem, és a fizetőeszköz további leértékelése várható.

Vagyis a kínai áruk még olcsóbbak lesznek, viszont kevesebb magyar terméket tudunk elpasszolni a kínai piacra. Igaz, az egyik legfőbb exporttermékünk, a Mercedes még tartja magát. Miközben több európai autógyártó is visszafogta kínai növekedési kilátásait, a Daimler azt közölte: nem érinti a kínai autópiaci forgalom növekedésének a lassulása. A stuttgartiak augusztusban csaknem 33 ezer Mercedes-Benz autót értékesítettek a világ legnagyobb piacán, 53,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.