A kínai pártvezetés elismeri a gazdasági visszaesést

Fotó: XINHUA / Wan Xiang

-

Kínában idén minimálisan lassul a gazdasági növekedés a tavalyihoz képest. Lefaragják az állami kiadásokat, folytatják a nehézipar visszaszorítását a veszteséges állami cégek felszámolásával.


Az ázsiai ország miniszterelnöke az Országos Népi Gyűlés új ülésszakán ismerte el, hogy a gazdaság növekedése kisebb lesz - márpedig ha ezt a pártvezetés is elismeri, ott már komolyabb visszaesésről lehet szó, hiába emlegetik minimálisként, írja a Privátbankár.
Li Kö-csiang elsősorban gazdasági kérdésekről beszélt az ülésen. A kormányfő szerint az idei GDP-növekedés 6,5 százalék körüli lesz. Tavaly a kínai gazdaság 6,7 százalékkal, 26 éve a legkisebb ütemben nőtt.
Mint mondta, Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban jelentkező mind nagyobb bizonytalanság mérséklésére. Li Kö-csiang rámutatott arra, hogy a deglobalizáció és a protekcionizmus egyre nagyobb teret nyer, ami komoly kihívás a kínai gazdaságnak.
Li Kö-csiang bejelentette, hogy folytatják a nehézipar visszaszorítását és a veszteségesen működő állami cégek felszámolását. Ennek keretében az idén 50 millió tonnával csökkentik az acéltermelési és 150 millió tonnával a széntermelési kapacitást. Ezen felül bezárnak szénnel működő erőműveket, ezek együttes energiatermelése mintegy 50 gigawatt. Emellett a kormányzati kiadásokat idén 5 százalékkal lefaragják.