A kínai pártfőtitkár fia szerint teljesen oké az offshore

Fotó: MTI/MTVA / Rolex Dela Pena

-

A Kínai Kommunista Párt (KKP) egykori pártfőtitkárának, Hu Jao-pangnak a fia semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy több mint tíz éve offshore céget alapított. Hu Tö-hua erről a South China Morning Post című hongkongi lapnak nyilatkozott, miután a héten nemzetközi botrányt keltettek egy panamai ügyvédi irodából kikerült, offshore cégekkel kapcsolatos iratok.


"Nincs titkolnivalóm" - mondta a pénteken megjelent vele készült rövid interjúban a 66 éves Hu Tö-hua, a liberálisnak címkézett, népszerű, majd 1987-ben a párt éléről lemondatott Hu Jao-pang harmadik fia.

A Panama aktákban vállalkozásával szereplő Hu végzettségére nézve tanár, információs technológiával foglalkozott és 1994-ben, apja halála után öt évvel alapította meg Beijing Talent Technology Development elnevezésű vállalatát.

A szóban forgó offshore céget, a Fortalent International Holdingsot 2003-ban jegyezték be, Hu elmondása szerint azzal a céllal, hogy előző cégének hongkongi bevezetését elősegítsék. Tervei nem váltak valóra, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Fortalent International Holdings viszont megmaradt.

Hut több hongkongi média is megtalálta, és mindegyiküknek nyilatkozott. Mint fogalmazott, a kérdés érthető és természetesnek tartja, hogy válaszol rá. Azt is megjegyezte, hogy a cégbejegyzéskor a saját útlevelét és saját nevét használta.

A kínai állampolgároknak jogukban áll offshore vállalatok bejegyzése, ezen nincs mit titkolni - mondta, de azt nem kívánta kommentálni, hogy más érintettek miért nem állnak a nyilvánosság elé. A hongkongi lap azt is megállapítja, hogy a kiszivárgott panamai dokumentumok önmagukban nem bizonyítanak vétkességet.

Korábbi jelentések szerint a Mossack Fonseca panamai székhelyű ügyvédi iroda közreműködésével alapított fiktív, de még aktív üzleti vállalkozások közel egyharmadát az iroda kínai, illetve hongkongi kirendeltségein keresztül jegyezték be. Sajtójelentések szerint a panamai iratokban több még hivatalban lévő, vagy visszavonult politikus családtagjának a neve szerepel.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hung Lej az érintettek esetleges adóelkerülésére vonatkozó kérdésre válaszolva a vádakat még kedden alaptalannak nevezte, azóta nem kívánta a panamai botránnyal kapcsolatos híreket érdemben kommentálni.

Kínában a nemzetközi botrány egyelőre nem keltett nagyobb feltűnést, mivel a sajtó lényegében mellőzi az ezzel kapcsolatos híreket, a közösségi médiából pedig kiszűrik a kapcsolódó tartalmakat. A nyugati televíziós csatornák (CNN, BBC) híradásaiban a "nem kívánatos" jelentések idejére a képernyőt elsötétítik.