A kilakoltatás ellen tüntetőket is elvitték a rendőrök

Fotó: Facebook / A város mindenkié

-

Az érintett családban az apa, az anya és a gyerek is beteg. Józsefvárosban csütörtökön összesen hét kilakoltatást terveznek.


Bírósági végrehajtás miatt megkezdődött a VIII. kerületi Magdolna utca 10/b szám alatt lakó család kilakoltatása (amelyet ma a tervek szerint még hat követ Józsefvárosban).

A Kettős Mérce helyszíni tudósítása szerint az anya agydaganatos, az apa vese- és cukorbeteg, gyerekük pedig műtét előtt áll. Az önkormányzat a gyerek állami gondozásba vételét tervezi a kilakoltatás után. A Város Mindenkié (AVM) csoport 10-12 aktivistája élőlánccal próbálta megakadályozni a család kilakoltatását – mint kiderült, valószínűleg sikertelenül, mert a rendőrség elvitte az aktivistákat.


Durván bánik a rendőrség a Magdolna utcában a tömeges kilakoltatások ellen demonstráló aktivistákkal. Ahogy a videón is látszik, a rendőrök határozottan durván bánnak a békés aktivistákkal. A környékbeli lakosokat is nagyon felháborította az eset. Kövesd élőben az eseményeket a linken: http://kettosmerce.blog.hu/2015/10/15/elolanccal_akadalyozzak_meg_az_agytumoros_no_es_sulyosan_beteg_ferje_kilakoltatasat

Posted by Kettős Mérce on 2015. október 15.

A Város Mindenkié tájékoztatása szerint a család határozott idejű bérleti szerződése lejárt 2009-ben, az önkormányzat nem hosszabbította meg. A házaspár mindkét tagjának egészségügyi problémái vannak, ezért évek óta nem tudták rendezni tartozásukat az önkormányzat felé - írták, hozzátéve: jogcím nélküli lakáshasználóként többet fizetnek a bérleti díjnál. A feleségnek súlyos betegsége ellenére is van munkája, tudná vállalni tartozásának részletfizetését, amelyet a Hálózat Alapítvány is támogatna, ha az önkormányzat engedélyezné a részletfizetést és újra szerződést kötne a családdal. Ezt a megoldási lehetőséget azonban a józsefvárosi lakásrendelet zárja ki, amely szerint nem lehet szerződést kötni senkivel, aki tartozik az önkormányzatnak, vagy jogcím nélkül lakik egy lakásban.


Józsefváros másképp látja

Sára Botond alpolgármester szerint a sajtóban megjelent – mint fogalmazott – „hamis látszatot keltő állításokkal ellentétben” Józsefváros önkormányzata senkit nem akar utcára tenni. A „kilakoltatás-ügy” egy hosszú évek óta tartó eljárás része, melyben a döntést, a több millió forintos tartozást felhalmozó családdal kapcsolatban bíróság mondta ki, nem az önkormányzat. A bírói végzésben foglaltak már két éve jogerőre emelkedtek, azt a végrehajtó teljesíti, az önkormányzat ezt megakadályozni nem tudja. A Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ az elmúlt 12 évben számtalanszor felajánlotta segítségét a családnak, amely azt egyszer sem fogadta el. Az Önkormányzat a héten is többször megkereste az érintetteket, hiába. Kocsis Máté polgármester utasította a Családsegítő Központ és az Önkormányzat vagyonkezelő cégének vezetőjét, hogy mielőbb keressen lehetőséget arra, hogy a család együtt maradhasson.


Az AVM régóta tiltakozik a józsefvárosi kilakoltatási program ellen, a hétvégére tüntetést is szervez.


Ne legyen ember lakás nélkül, ne legyen lakás ember nélkül!5. Üres lakások menete és tüntetés a méltó megélhetését -...

Posted by A Város Mindenkié on 2015. október 15.