A kezelés túl drága, de segítenek meghalni

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Az amerikai biztosító a gyógyszer költségeit sokallta, de az eutanáziát fizette volna.


Egy gyógyíthatatlan beteg kaliforniai nőnek a biztosítótársaság nem volt hajlandó kifizetni a kezelés és a gyógyszerek költségeit, de a kegyes halálhoz szükséges gyógyszert igen. A most 33 éves Stephanie Packernél 4 éve súlyos és krónikus autoimmun-betegséget diagnosztizáltak, és az orvosok közölték vele, hogy maximum 3 éve van még hátra. A négygyermekes édesanya az orvosok előrejelzése ellenére tovább élt, és most mozgalmat akar indítani „Jog az élethez” néven.

Kaliforniában már van „Jog a halálhoz” nevű mozgalom, amely az eutanázia, az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság szószólója. Kaliforniában – Oregonhoz, Montanához, Washingtonhoz és Vermonthoz hasonlóan – bizonyos esetekben a törvény engedélyezi a kegyes halált, s legutóbb két éve egy agydaganatos nő jelentette be nyilvánosan, hogy az orvos által felírt gyógyszerrel vet véget az életének.

Packer azonban nem gondol erre, katolikusként elutasítja a kegyes halált. Ám amikor az orvosok azt mondták, újabb kemoterápiás gyógyszerre kellene áttérnie, mert ezzel meghosszabbíthatja az életét, az egészségbiztosító közölte, hogy a kezelés túl drága, nem fizetik a költségeit. A beteg nő megkérdezte: vajon azt a gyógyszert, amelyet az eutanáziához kell igénybe vennie, megtérítik-e? A válasz igenlő volt, bár a biztosító annak is csak egy részét fizetik ki, a többit a betegnek kell állnia. „Leesett az állam” – mondta Packer a sajtónak. A sajtóvisszhang miatt a biztosítótársaság azóta bejelentette: engedélyezi az újfajta kemoterápiás gyógyszert.

A nő egy civil szervezettel a kegyes halál ellen agitáló dokumentumfilmet készít Együttérzés és választási lehetőség megtagadva címmel.