A kevés női jelölt miatt büntetik a horvát pártokat

Fotó: MTI/EPA / ANTONIO BAT

-

Húsz év óta nem volt ilyen kevés nő a parlamentben.


Összesen 2,7 millió kuna (110 millió forint) pénzbüntetésre számíthatnak a horvát pártok, mert a múlt vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon nem tartották be a 40 százalékos női kvótát írta a Jutarnji List. A 151 parlamenti képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A legnagyobb pénzbírságra, összesen 450 ezer kunára (18,3 millió forint), a győztes jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) számíthat, mivel 11 listából 9-re nem állított megfelelő számú női jelöltet.

Húsz éve a jelenlegi választásokon jutott be a legkevesebb nő a horvát parlamentbe, a 151 fős országgyűlésben mindössze 19 képviselőnő kapott helyet. A tavaly november 8-ai választásokon 23 nő került be, a parlamenti arány 15,2 százalék volt. Ezt megelőzően 2011-ben 19,9, 2007-ben 20,9, 2003-ban 17,8, 2000-ben 21,9 százalék volt a nők aránya a törvényhozásban.


Horvátországban 2008-ban fogadta el a törvényhozás a nemek egyenlőségéről szóló törvényt, amely előírja, hogy legkésőbb a harmadik rendes parlamenti választásokig a nők arányának a horvát saborban (parlamentben) el kell érnie a 40 százalékot. Azok a pártok, amelyek választási listájukra nem tesznek elegendő női jelöltet, listánként 50 ezer kuna (2 millió forint) pénzbírságra büntethetők.

A listákon nemcsak nem volt elég női jelölt, de aki rákerült, az is csak a lista alján szerepelt, és preferenciális szavazással juthatott be a parlamentbe – így nevezik azt a rendszert, hogy a választók a pártok jelöltlistáján egy nevet bekarikázhatnak, ezzel rangsorolva a jelölteket.

Visnja Ljubicic, a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó ombudsman a lapnak elmondta: Horvátország jóval a 28 százalékos EU-átlag alatt teljesített. Továbbá a tagállamok közül Magyarországon a legalacsonyabb a nők aránya a törvényhozásban, 10,1 százalék mondta az ombudsman.