A kerítésnél várták az átálló iszlamistát az izraeli katonák

-

A parancsnok magával vitte a számítógépét is. És mindazt, amit az alagutakról tud.


Feladta magát Izraelnek a Gázai övezetet uraló terrorcsoport, a Hamász egyik katonai parancsnoka. Basszám Mahmúd Braha az Ezzedín el-Kasszám Brigádok egyik vezetője volt, és széleskörű tudással bír a Gázai övezet alatt létrehozott alagútrendszerről. Néhány napja tűnt el Hán-Júniszban lévő otthonából. A családjával felesége szüleihez látogatott, majd azt mondta, hogy "kimegy elintézni néhány dolgot", és nyoma veszett. Izraeli források szerint magával vitte a számítógépét, és a biztonsági kerítéshez ment, ahol már vártak rá az izraeli katonák.

Jeruzsálem nem reagált a hírre, de a vöröskereszt arról értesítette Braha családtagjait, hogy hozzátartozójuk izraeli fogságba került. Az elmúlt hónapokban a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat két olyan alacsonyabb beosztású Hamász-harcos letartóztatásáról és kihallgatásáról adott hírt, akiknek információik vannak a föld alatti folyosórendszerről.

Az izraeli hadsereg kiemelkedően fontos feladatának tekinti a Gázai övezet alatti - valószínűleg izraeli területekre is átnyúló - alagútrendszer feltérképezését, mert attól tart, hogy azon keresztül meglepetésszerű támadásokat hajtanak végre az övezet szomszédságában élő civilek és katonák ellen. Gadi Ejzenkot izraeli vezérkari főnök többször kijelentette, hogy egyik legfontosabb célja elhárítani az alagutak jelentette veszélyt. Áprilisban és májusban két Izraelbe tartó, föld alatti folyosót tárt fel és számolt fel az izraeli hadsereg.