A pápa nem jön Magyarországra

Fotó: MTI / Beliczay László

-

Hároméves programjában nem szerepel Magyarország, pedig Áder János 2013-ban már meghívta.


Áder János 2013-ban járt a Vatikánban Ferenc pápánál, akit meg is hívott Magyarországra, valamint azt ajánlotta, hogy 2016-ban jöjjön, mert akkor lesz a Pannónia provinciából származó Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója. Akkor arról is volt szó, hogy Ferenc pápa és Kirill pátriárka első találkozójára is itt kerülhet sor.


A pápa jövő évi programjában viszont nem szerepel a magyarországi látogatás, ezzel szemben például Lengyelország, Málta és Örményország igen – írta a Bors.

A lap megkérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát is a fejleményekről, de hetek óta nem kaptak választ.

Valószínűleg a határra emelt kerítés tehet minderről, véli a Bors, ugyanis Ferenc pápa erre utalva korábban kijelentette: „Köztudott, mi lesz a falak végső sorsa. (...) Minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után. (...) az akadályok emelése több vagy kevesebb ideig működik, de nem jelent megoldást. A probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb.”

A pápa emellett felszólította a magyar plébániákat, hogy fogadjanak be egy-egy menekült családot, ezzel szemben Kiss-Rigó László szegedi püspök például úgy nyilatkozott: Ferenc pápának fogalma sincs a magyar helyzetről, itt nem bevándorlás, hanem invázió zajlik.