A kerékpársport talált jobbat a vértranszfúziónál

Fotó: Belga / YORICK JANSENS

-

Új utat nyitottak a doppingolásban a hétvégén: már nem a sportolók szednek be bogyókat, és szúrják magukat, hanem a bicikliket módosítják.


Anabolikus szteroidok, EPO, transzfúzió és a többi – mind lejárt lemez a kerékpársport körüli doppingügyekben. Helyettük megérkezett a „mechanikus dopping”. A nemzetközi szövetség (UCI) ellenőrei a cyclorcoss világbajnokság szombati futamán egy apró elektromos motort találtak elrejtve a 19 éves belga Femke van den Driessche kerékpárjában.

Az ellenőrök rádiófrekvenciás érzékelővel felszerelt tabletekkel ellenőrizték az indulók kerékpárjait, a belga lány bicajánál pedig jelzett a műszer. Az UCI emberei az első villa eltávolítása után meg is találták a beépített apró elektromos motort.


Van den Driesschén itt már a motor sem segített


„Nem titok, hogy találtunk egy motort az egyik kerékpárban. Joggal hisszük, hogy ez tekinthető technológiai doppingnak” – mondta az UCI elnöke, Brian Cookson.

A kerékpársport körül évek óta kering a „technológiai dopping” használatáról szóló pletyka, de most először találtak rá bizonyítékot. A sportág helyzetét jócskán megnehezíti az elektromos utcai kerékpárok technológiájának rohamos fejlődése, ami egyre kisebb és hatékonyabb motorokat épít be a hétköznapokon használt bicajokba.

A fiatal belga versenyző védelmére ugyanakkor meg kell említeni, hogy a kerékpár nem az övé volt, hanem egy barátjáé, és egyelőre nem világos, hogy került az általa használt bringák közé. Erre majd az UCI vizsgálata fog választ adni, ugyanakkor az már nem kérdés, hogy a „műszaki dopping” része lett a sportágnak.