A kenyaiak szövetségi segítséggel csalhattak a doppingvizsgálatoknál

Fotó: AFP / SEAN DEMPSEY

-

Az ARD német televízió legújabb információi szerint a kenyai atlétákat korábban rendre értesítették a versenyen kívüli doppingellenőrzések idejéről, a helyi sportági vezetők pedig hajlandóak voltak a pozitív eseteket eltussolni.


A tv-társaság már két tényfeltáró riportot is közölt a kenyai atléták körüli anomáliákról, most pedig két korábbi futót sikerült szóra bírnia.

A már visszavonult és azóta edzőnek állt Firmin Kiplagat Kipchoge azt mondta, hogy néhány ellenőr felhívta az atlétákat, hogy értesítse őket érkezéséről, s amennyiben az időpont nem felelt meg nekik, újakat egyeztetett velük.

A szabályok szerint a sportolóknak holléti nyilvántartást kell vezetniük, s az ellenőrök a megadott információ alapján tudják váratlanul felkeresni őket, a versenyzőknek pedig rendelkezésre kell állniuk.


Eltüntették a pozitív mintákat

A 2012-ben EPO-használat miatt eltiltott Ronald Kipchumba arról beszélt az ARD-nek, hogy Kenyában néhány sportági vezető pénzért hajlandó volt pozitív doppingeredményeket eltüntetni.

A kenyai atlétákkal szemben most már hosszú ideje fogalmazódnak meg doppingvádak, az ARD korábban két riportot is közölt róluk, s jelenleg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is vizsgálódik az országban.

Eközben az afrikai ország versenyzői remekelnek a Pekingben zajló szabadtéri atlétikai világbajnokságon, kedden például két arany- és egy ezüstérmet szereztek, többek között 400 gáton is – ilyen rövid távon kenyai futó még sosem győzött vébén.


Szorul a hurok

Az ARD júliusban a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget vádolta meg azzal, hogy több száz közép- és hosszútávfutó gyanús vérmintáit tárolja 2000 óta, és mégsem tett semmit a doppingolók leleplezéséért.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a VS.hu-nak elmondta, hogy a WADA nemrég véranalizáló laboratóriumot alakított ki Kenyában. Ez nem volt véletlen, ugyanis igyekeznek szorítani a hurkot a gyanúsan jó és a hegyekben gyakran eltűnő kenyai atléták körül. A gyanús minták többsége EPO és vérátömlesztés volt, amiből „arra lehet következtetni, hogy elsősorban a közép- és hosszútávfutás, valamint a maraton az érintett szakágak. Ezek a módszerek az állóképességet növelik, tehát nem véletlenül a kenyaiak az ügy egyik fő érintettjei.”

A szövetség – amely cáfolta a vádakat – múlt szerdán tartotta meg tisztújítását, melyen Sebastian Coe-t választották meg elnöknek, aki a doppingellenes harcban kemény fellépést és zéró toleranciát hirdetett.