A kemény magon tesztelte a Jobbik a saját kisemberkampányát

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Hogyan tüzeli a fanatikus kemény magot a Jobbik egyik legradikálisabb figurája, az SS-gyanús tetoválásáról elhíresült jelöltje egy időközi választás előtt? Ráadásul ott, ahol még esélyük is lehet történelmet írni. Megnéztük, és meglepődtünk.


El tudott volna képzelni bárki a 2010-es választások előtt olyan Jobbik-kampánygyűlést, ahol sem a cigány, sem a zsidó szavak nem hangzanak el, viszont hosszan beszélnek arról, a „Gyurcsány Ferenc uralma alatt a társadalom egyes csoportjai között keletkezett mély árkokat be kell temetni”? Ugye, hogy nem. Biztosan mi is a régi beidegződésektől vezérelve gondoltuk, hogy hiába Vona Gábor és a Jobbik-mainstream „vizslakölykösödése”, azért terepen, egy igazi lakossági fórumon, ahol ráadásul reális esély van az egyéni győzelemre, majd ismét a radikális arcát mutatja a párt.

Főleg, ha a már a Kuruc.infón is publikáló, a Jobbik radikális szárnya fő ideológusának tartott Novák Előd lesz majd a sztárvendég a helyi jelölt, Rig Lajos mellett.Igaz, a nagyvázsonyi közösségi házban összegyűlt bő tízfőnyi, jobbára idősebbekből álló érdeklődőtől valóban nem lehetett forradalmi hangulatot várni, de erre láthatóan Rig Lajos és Novák Előd sem törekedett. Rig egyébként azt mondta a rendezvény után a VS.hu tudósítójának, az ilyen lélekszámú településeken – Nagyvázsonyban 1800-an laknak – jellemzően 10-20 főnyi érdeklődő gyűlik össze, így egyáltalán nem lepte meg a jelenlévők létszáma.A kórház az érzékeny pont

A jelölt, akinek egyébként az MSZP saját felmérése és a Fidesz szerint is esélye van rá, hogy április 12-én a Jobbik első egyéniben megválasztott országgyűlési képviselője legyen, saját maga bemutatására nem sok szót veszteget („négy gyermekem van, az elmúlt években én is megtapasztaltam, milyen, amikor nem lehet egy fizetésből megélni, másod-, harmadállást is vállalni kell”), ehelyett egyből a legégetőbb helyi problémával kezd, a tapolcai kórház aktív ágyainak megszüntetéséről beszél.

A téma azért van benne a levegőben, mert a Fidesz a tavaly tavaszi választások után az ígéretek és az összegyűlt 12 ezer aláírás ellenére szüntette meg a kórházban az aktív ellátást, amit nemcsak a helyiek, de a környéken lakók sem bocsátottak meg a kormánypártnak, vélhetően ez is hozott polgármesteri győzelmet a Jobbiknak ősszel.

Rig Lajos – aki maga is a kórházban dolgozott, többféle munkakörben is – magabiztosan sorolja, mit lehetne másképp csinálni azért, hogy a nagyvázsonyiaknak kevesebbet kelljen utazniuk és várniuk egy-egy kezelésért, valamint hogy eltűnjön a kórház adóssága. Szóba kerül még oktatás, térségi fejlesztés, de a leghangsúlyosabb mondanivaló, hogy a Fidesz cserben hagyta a helyi kisembereket, nem teremtett munkahelyeket, „soha nem jött ide országos politikus,hogy meghallgassa az önök problémáit”. A szavak láthatóan hatnak.


A Jobbik mint ároktemető

Novák Előd a választás „országos politikai dimenzióit” ecseteli, szerinte Veszprémben nem a baloldal nyert, hanem a Fidesz vesztett, és most itt a lehetőség „az újabb szög beverésére a kétharmad koporsójába”.


Az érdeklődés mérsékelt volt


Novák szerint Rig Lajos néha még a párt országos elnökségével is szembemegy, de ez pozitív, mert „a helyiekért bármikor kész kiállni”, majd rátér a „politikusbűnözés megakadályozását” szolgáló terveikre, a mentelmi jog eltörlésére, a közhatalommal való visszaélés kétszeres büntetőjogi fenyegetettségére, a visszahívhatóság bevezetésére.

Mint mondja, „ma a legtöbb bűnt politikusok követik el”, a legnagyobb volumenben ők lopnak, miközben „be sem járnak az Országgyűlésbe”, és a fideszesek arról panaszkodnak nekik a parlamenti folyosókon, hogy egy darab önálló indítványt nem adhatnak be, önálló javaslatuk nem lehet, csak az van a frakcióban, amit Rogán Antal mond. Novák esélyt kér pártjának, mert a Fidesz és az MSZP már „bebizonyította, hogy nem tesznek jót az országnak”, ráadásul a Gyurcsány Ferenc ásta árkokat a társadalom egyes rétegei között Orbán Viktor sem temette be, ez rájuk maradna – ha kormányra kerülnek valamikor.


Holokauszt-emlékműbe köpni? Mondvacsinált ügy!

Jönnek a kérdések, ezek is jobbára helyi problémákról szólnak, idős néni – mint kiderült, a község postása volt sokáig – szívszorító monológban sorolja, hogy a 86 ezer forintos nyugdíjából a 42 ezres gyógyszerszámlája után már kenyérre és krumplira is alig marad, és „a Fidesz csak szemfényveszt a rezsicsökkentéssel”, egy energikus bácsi izraelezik egy kicsit (Novák válasza: „az a baj, hogy lassan mindent felvásárolnak”), majd megkérdezi az alelnököt, mit szól ahhoz a jobbikoshoz, aki beleköpött a Duna-parti holokauszt-emlékmű egyik bronzcipőjébe, mire Novák: „ez egy rossz vicc volt, de ezek mondvacsinált ügyek, nem ezekkel kéne foglalkozni”.


Novák Előd és Rig Lajos


Vége a fórumnak, Rig Lajos a tetoválásait firtató kérdésünkre annyit mond, a köztévé veszprémi tudósítójának megmutatta őket, ezzel lezártnak tekinti az ügyet. Egyébként biztos a győzelmében, mert „mindenhol ismerik”, és hiteles arcnak tartják, miközben a fideszes Fenyvesi Zoltán – akit egyébként ismer, és „rendes, templomba járó embernek” tart”, kénytelen a „párt hivatalos lózungjait ismételgetni bármilyen kérdésre".

Egyvalami biztosnak látszik: a fórum résztvevőit meggyőzte.