A keleti féltekén már megkezdődött a Föld órája

Fotó: MTI/EPA / Ritchie B. Tongo

-

Ausztrália és Ázsia nevezetességei már sötétbe borultak 60 percre, többek között a sydney-i operaház díszkivilágítását is lekapcsolták. Magyarországon este fél kilenckor kezdődik a Föld órája, készítse elő a gyertyákat!


Már kevesebb mint öt órája van hátra annak (a visszaszámlálást itt figyelheti), aki Magyarországon is szeretne csatlakozni 60 perc erejéig a globális környezetvédelmi akcióhoz. Nálunk este fél kilenc és fél tíz között kell lekapcsolva hagyni a villanyt.


Március 19-én elsőként Ausztrália keleti parti nagyvárosaiban kapcsolták le a fényeket, Sydney-ben többek közt a világhírű operaház és a Harbour Bridge díszkivilágítását. Később sötétbe borult Ázsia több nevezetessége is, például Tajvanon a Taipei 101 felhőkarcoló, a szöuli városháza üvegépülete és a Petronas-ikertornyok Kuala Lumpurban.


Szingapúr üzleti negyede lekapcsolás előtt és után


A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája kezdeményezése 2007-ben indult útjára Ausztráliából. Idén már csaknem 180 ország hétezer települése vesz részt a figyelemfelkeltő akcióban, amelynek keretében mindenütt helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolják a világítást.

A nap folyamán olyan világhírű építmények maradnak sötétek, mint a Tadzs Mahal Indiában, a Burdzs Kalifa Dubajban, a Brandenburgi kapu Berlinben, az Eiffel-torony Párizsban és az Empire State Building New Yorkban. A figyelemfelkeltő akció közép-európai idő szerint vasárnap reggel ér véget a Cook-szigeteken.


Sydney belvárosa sötéten és még a Föld órája előtt