A kelet-európai bevándorlókkal van baja az osztrák külügyminiszternek

Fotó: MTI/EPA / CHRISTIAN BRUNA

-

Kurz szerint az EU-nak fontosabb dolga is lenne, minthogy beavatkozzon a tagállamok szociális rendszerébe.


Az osztrák szociális rendszer "bevándorlóinak" megállításáért csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást Sebastian Kurz. A külügyi és integrációs miniszter szerint ha valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába, vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál.

Kurz az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Ausztria évente állítólag 250 millió eurót fizet külföldön élő gyerekek után.

Kurz szerint az uniónak a fontos témákkal kellene foglalkoznia ahelyett, hogy "beleavatkozna" a szociális és egészségügyi rendszer kérdéseibe, bár elfogadja a személyek unión belüli szabad áramlását. Az Ausztriában élő uniós állampolgárok megkapták a támogatást akkor is, ha csak rövid ideig dolgoztak az országban. Az Ausztriában élő munkanélküli kelet-európaiak száma 2011 óta 200 százalékkal, ötvenezerre nőtt.

"Az Európán belüli szabad munkavállalás nagy dolog,


de a hiányosságokat ellensúlyozni kell"

– idézte a minisztert a Kronen Zeitung. Szerinte a szociális rendszer akkor működik jól, ha befizetést követően folyósítják az ellátást. Az uniónak át kell engednie a szociális támogatások rendszerének szabályzását a tagállamoknak – mondta Kurz.

A Kronen Zeitung szerint 2014-óta 105 ezerről 170 ezerre nőtt az uniós országokból érkező munkavállalók száma Ausztriában. A munkanélküliek 30 százaléka nem osztrák állampolgár, közülük 50 ezren uniós tagállamból érkeztek.


Szigoríthatnak

Az osztrák kormánykoalíció február végén a munkahelyteremtést és a helyi munkaerő foglalkoztatását ösztönző intézkedésről állapodott meg. Eszerint meghatározott ideig felére csökkentenék a bizonyos alkalmazottak után befizetendő költségeket. Az intézkedés célja továbbá, hogy a jövőben nem engednének be olcsó munkaerőt az országba. Az intézkedés júliustól léphet életbe.