A kéksisakosok sem nagyon kellenek az új amerikai ENSZ-nagykövetnek

Fotó: AFP / MICHELE SIBILONI

-

Csökkenteni szeretné a számukat. Az ENSZ egész rendszerét is megreformálnál Trump kormányzata.


Mélyreható vizsgálatot kezdeményezett Nikki Haley új amerikai ENSZ-nagykövet annak feltárására, hogy hogyan lehetne csökkenteni az ENSZ kéksisakos, békefenntartó misszióinak számát.

Az Egyesült Államok állja a legnagyobb részét a világszervezet költségvetésének, a Trump-kormány pedig jelentősen szeretné csökkenteni hozzájárulását az ENSZ büdzséjéhez. Haley hivatalba lépésekor közölte, hogy Washington szeretné megreformálni az ENSZ működését, és "eltüntetni" az "elavult" műveleteket. Diplomaták szerint Haley ennek keretében rendelte el a világban működő 16 békefenntartó misszió átvilágítását, mert "viszonylag szkeptikus" a hatékonyságukkal kapcsolatban.
A világszervezet kéksisakosai között nagyon kevés az amerikai katona, de a költségek legnagyobb részét az Egyesült Államok állja. Az összes békefenntartó misszió büdzséjének 29 százalékát Washington finanszírozza, ami idén 7,9 milliárd dollárt jelent majd. Haley már korábban jelezte, hogy ezt 25 százalék alá szeretné szorítani, s jó lenne, ha más országok nagyobb mértékben hozzájárulnának a költségekhez.