A Kehinek évek óta gyanús volt a Quaestor, de csak idén jelentette fel

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kollányi Péter / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kollányi Péter

-

A Népszabadság reggeli cikkének szerzője még egy állítólag eltűnt 2011-es feljelentésen töprengett, a Demokratikus Koalíció szóvivője aztán előállt egy dokumentummal, amely állítólag arról szól, hogy 2012-ben a Kormányzati ellenőrzési Hivatal (Kehi) leállította az ETO Parkhoz adott MFB-s hitel vizsgálatát. Legújabban maga a Kehi közölte, hogy a győri stadionrekonstrukció ügyében csak idén februárban tett feljelentést. Mert noha már 2011-ben látni vélte a projekt bedőlését és árgus szemekkel figyelte, rendesen fizeti-e 2005-ben felvett hitelét a Quaestor, Tarsoly Csabáék cége csak most februárban maradt el a soros törlesztőrészlettel. Több más MFB-s hitel ügyében már évekkel hamarabb feljelentést tett a Kehi.


Ami a legaktuálisabb Quaestor-ügyet illeti, a Kehi közléséből (itt, itt és itt – három részben) az derül ki, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2005-ben ítélte oda – a kérdéses megtérülésűnek és megfelelő biztosítékok nélkülinek mondott – hitelt, amelyet az immár előzetesben letartóztatásban lévő Tarsoly Csabáék cége 2015 februárjáig hiba nélkül törlesztett.

De menjünk sorjában. A Kehi közleménye arról tájékoztat, hogy a 2010-es kormányváltás után az MFB 4 korábbi hitelügyletét – az adonyi Magtárház, a szolnoki papírgyár, a győri stadionrekonstrukció és a Rác Fürdő beruházások finanszírozását – vizsgálta. Az ellenőrzéseket az MFB felett tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére a Kehi felett irányítást gyakorló közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelte el.

A Kehi a vizsgált hitelekkel összefüggésben – mint írja – azt állapította meg, hogy az MFB korábbi vezetése a vonatkozó törvényi előírások és belső szabályzatok megsértésével úgy nyújtotta azokat – az intézménydöntés-előkészítő szervezeti egységeinek figyelmeztetése ellenére –, hogy „a hitelek jövőbeni törlesztése már a kihelyezéskor eleve kérdéses volt, megfelelő biztosítékokat pedig a bank nem kötött ki. A hitel valamennyi vizsgált esetben később bedőlt, vagyis az adós egy idő után nem törlesztett.” Így az MFB-t (közvetetten a magyar államot) mintegy 47 milliárd forint vagyoni hátrány érte. A Kehi mindezek alapján hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása gyanújával 2012-ben a Rác fürdő és az adonyi Magtárház, 2013-ban a szolnoki papírgyár és 2015-ben a győri stadionrekonstrukció ügyében összesen 6 büntetőjogi tényállásban tett feljelentést.

Az adonyi Magtárház ügyében kezdeményezett két büntetőeljárás véglegesen tavaly júniusban lezárult, mert sem a rendőrség, sem végül az ügyészség nem látta megalapozottnak a gyanút. A többi ügyben a nyomozás jelenleg is tart – írja a Kehi.

A Demokratikus Koalíció tájékoztatóján elhangzottakkal ellentétben a Kehi azt állítja, hogy 2012 márciusában a vizsgálatát nem függesztette fel, az ellenőrzést nem zárta le. Ezzel szemben az eltelt időszakban folyamatosan tájékozódott arról, hogy a Quaestor törleszti-e a hitelt. És – noha 2011 óta nagyon gyanakodott – azt látta, hogy igen. Egészen most februárig, amikor is a cég beszüntette a törlesztést. Ekkor tett feljelentést az ügyben a Kehi.