A kedvezményes hitel nem mindenkit hoz lendületbe az építőiparban

Fotó: MTI / Bániczky Márta

-

Megosztja a szakmát, hogy a jövőben a kisebb társas- és a családi házak energetikai felújításához csak visszatérítendő támogatást lehet igénybe venni, és csökken az új építésekre vonatkozó áfa.


Megosztja az építőanyag-piacot a kormány elképzelése, amely szerint a jövőben a kisebb társas- és a családi házak energetikai felújításához csak visszatérítendő támogatást lehet igénybe venni – mondta Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke.

A piaci jelzések alapján a visszatérítendő támogatások, vagyis a kedvezményes hitelek önmagukban valószínűleg nem adnak jelentős lendületet a korszerűsítéseknek – jelezte a szakember. Hozzátette: érdemben növelné a keresletet viszont, ha a felújításoknál is vissza lehetne igényelni az 5 százalék feletti áfát.

Változatlan peremfeltételek mellett a felújítások számában a MÉASZ stagnálást prognosztizál, mert arra számít, hogy a finanszírozni képes beruházók pályázattól függetlenül is végrehajtják a felújításokat. A hőszigetelő anyagokat, épületgépészeti berendezéseket, valamint nyílászárókat gyártó és forgalmazó cégek viszont kivárnak, hátha mégis lesz vissza nem térítendő támogatás – mondta az elnök.

Vidor Győző elmondása szerint az új építésekre vonatkozó áfacsökkentés valószínűleg érezhetően megemeli majd az új lakóépületek építését, és várhatóan 2016 második felétől érezhető lesz a hatása. Még jobban ösztönözné a fejlesztőket, ha a 3 százalékos kedvezményes otthonteremtési hitel felvételének a lehetőségét kiterjesztenék minden új lakóépület beruházójára – emelte ki.