A KDNP védelmébe vette a romákat a Jobbikkal szemben

-

Egy jobbikos képviselő megkülönböztette a magyaroktól a nemzetiségek, köztük a cigányság gyermekeit. A kereszténydemokraták helyretették.


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) veszélyesnek és elfogadhatatlannak tartja Novák Elődnek a demográfiával kapcsolatos, parlamentben elhangzott szavait. Ezt a kisebbik kormánypárt közölte az ellenzéki politikus előző napi felszólalására reagálva.

Novák Előd (Jobbik) hétfőn látszatmegoldásoknak minősítette a kormány népességpolitikai intézkedéseit, valamint szóvá tette, hogy a magyarság kisebbségbe kerülhet saját hazájában. Azt mondta: noha a fogyás üteme lassult, ha a 13 nemzetiséget - köztük a cigányságot - nem számolják bele, akkor egy magyar nőnek átlagosan egy gyermeke sem születik. Azt kérdezte, a kormány képes-e szembenézni a problémával.

A KDNP reagálásában rámutatott: bár az adatok hosszú idő után némi biztató javulást mutatnak a születésszám tekintetében, Novák Elődöt elsősorban nem a népességszám alakulása érdekli, hanem az, hogy kisebbségi vagy többségi családokban születnek-e a gyerekek. Mint írták, Magyarország lakosságába beletartoznak a különböző kisebbségek és nemzetiségek, csak velük együtt nőhet, vagy rossz esetben fogyhat a népesség, gyarapodhat vagy szegényedhet az ország.

Semmilyen politikai népszerűségre törekvés nem indokolhatja azt a retorikát, amely szerint az itt élő kisebbségek gyermekei alacsonyabb rendűek, kisebb értékűek lennének másoknál - rögzítette a kisebbik kormánypárt, felszólítva az ellenzéki politikust, inkább azon dolgozzon, hogy a megszületett gyermekek megfelelő nevelésben részesüljenek, hogy a nemzetnek hasznos, ugyanakkor egyéni boldogulásukat is megtaláló tagjaivá legyenek.