A katolikusok és a NATO miatt Lengyelország felfüggeszti Schengent

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Hétfőtől újra lesz határellenőrzés. A magyarok továbbra is személyivel vagy útlevéllel utazhatnak.


A jövő heti varsói NATO-csúcstalálkozóra, valamint a július végén esedékes krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozóra készülve Lengyelország hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést – emlékeztetett a lengyel határőrség főparancsnoksága.

Varsóban pénteken és szombaton tartják a NATO-csúcstalálkozót, többek között Barack Obama amerikai elnök részvételével. A július 26. és 31. közötti ifjúsági világnapokra Ferenc pápa is ellátogat.

A schengeni határellenőrzési kódex lehetővé teszi, hogy a nagyszabású nemzetközi rendezvények idejére a tagországok ideiglenesen visszaállítsák a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését. Lengyelország utoljára a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság, majd a 2013-ben szervezett varsói klímacsúcs alkalmából élt ezzel a lehetőséggel.

A határellenőrzést a cseh, a német, a litván és a szlovák határszakaszokon állítják vissza, továbbá a tengeri határon és a repülőtereken is.

Az ellenőrzéseket augusztus 2-ig fogják szúrópróbaszerűen végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőkön. A közutakon a határőrség mozgó ellenőrző pontokat alkalmaz.


A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyi igazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba.