A katalán rendőrök zendülése miatt nyomoz Madrid

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

Csak sokára segítettek a csendőröknek.


Idézést kapott a katalán rendőrfőnök a spanyol központi büntetőbíróságról. Zendülés bűncselekménye miatt kell vallomást tennie. Josep Lluis Traperót a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál szeptember 20-án tartott tüntetés miatt hallgatják meg.

A spanyol csendőrség aznap nagyszabású akciót indított, hogy megakadályozza az alkotmánybíróság által illegálisnak mondott és felfüggesztett népszavazást. A csendőrök 41 helyen tartottak házkutatást, 14 magas rangú katalán tisztviselőt vettek őrizetbe.

A gazdasági tanácsos hivatala előtt már reggel tiltakozók gyülekeztek és másnap hajnalig ottmaradtak. Közben megrongáltak három csendőrautót is. A tüntetők megpróbáltak behatolni az épületbe, és a csendőrök órákig odabent ragadtak. A csendőrök azt állítják, hogy segítséget kértek a katalán rendőrségtől, de az csak többszöri kérésre, jelentős késéssel érkezett meg.

A bíróság zendülés gyanújával indított eljárást, és beidézte Jordi Sánchezt, a Katalán Nemzetgyűlés vezetőjét, valamint Jordi Cuixartot, az Ómnium Cultural politikai szervezet vezetőjét is, mert a tüntetést ők szervezték és koordinálták.