Elhalasztotta a függetlenséget a katalán elnök, a tömeg csalódott

Fotó: MTI/EPA/EFE / Quique Garcia

-

Ada Colau polgármester párbeszédre szólított fel, és arra kérte az elnököt, ne kiáltsa ki egyoldalúan a függetlenséget. Az IMF is aggódik.


Carles Puigdemont katalán elnök kedden este hét órakor tart beszédet a katalán parlamentben. Fél hatkor már megérkezett az épület elé, ahol a kivetítők előtt várakozó szimpatizánsok hangos örömmel fogadták. A parlamentet rendőrsorfal választja el a tömegtől. A két héttel ezelőtti akcióhoz hasonlóan most is sok traktoros utazott fel vidékről Barcelonába, katalán zászlóval díszített traktorokkal.
A beszéd eredetileg este hat órára volt meghirdetve, de a katalán parlament még egy utolsó tárgyalásra is összeült, mielőtt Puigdemont a közönség elé áll. A Guardian szerint a kormány koalíciós partnere, a szélsőséges, elszakadáspárti CUP párt nem volt elégedett a szöveggel, ezért halasztották este hét órára a beszédet.


Kétmillió ember, akik nem féltek

Az elszakadáspártiak csendben hallgatták a katalán elnök beszédét a parlament előtti kivetítőkön keresztül. Puigdemont azzal kezdte a beszédét, hogy ismertetni szeretné a népszavazás következményeit.


Csökkenteni szeretném a feszültséget, nem fenyegetni vagy támadni. Mindenki felelős ezért a helyzetért. Mindannyian ugyanannak a közösségnek a tagjai vagyunk, és együtt kell továbbmennünk. Az egyetlen mód arra, hogy továbbmenjünk, az a demokrácia és a béke. Ehhez párbeszéd szükséges

- kezdte beszédét Carles Puigdemont.
Az emberek szembementek a félelemmel, amikor a szavazóhelyiségekbe mentek - folytatta az elnök. A spanyol kormánynak egyetlen célja volt: félelmet és pánikot kelteni azokban az emberekben, akik szavazni szerettek volna. Ez nem sikerült, hiszen több mint két millió ember nem félt részt venni a szavazáson.
Az elnök szóba hozta a tartomány történelmét is. ,,Franco halála óta Katalónia elég nagy mértékben hozzájárult a spanyol demokráciához. Az 1978-as spanyol alkotmányra viszont a spanyol állam egy végcélként tekintett, Katalónia számára viszont ez csak egy átmenet" - mondta Puigdemont.


Nem vagyunk bűnözők!

,,Tizennyolcszor kértük a spanyol kormányt. Nem akartunk mást, mint egy hasonló népszavazást, mint amilyen Skóciában is volt. Mindannyiszor visszautasították a kérésünket. Nem vagyunk bűnözők, vagy őrültek." - Puigdemont itt katalán nyelvről spanyolra váltott.


A szavazás azt jelezte: az emberek több mint 90 százaléka független Katalóniát akar. Én ezen az úton akarok továbbmenni. Ebben a történelmi pillanatban Katalónia elnökeként meghajlok a nép akarata előtt.

A függetlenség érdekében még tárgyalnunk kell, ezért néhány hétre fel kellene függeszteni a hivatalos kikiáltást. Ahhoz, hogy a gyakorlatban is önálló országként tudjon működni Katalónia, még tárgyalásokra van szükség.
A parlament tapssal szakította félbe az elnök beszédét.
Magamra vállalom a Katalán Köztársaság kikiáltásának felelősségét - mondta Puigdemont. - A tárgyalások miatt viszont el kell halasztanunk a köztársaság kikiáltását.Inés Arrimadas, az ellenzéki Citizens párt vezetője vette át a szót. Bírálta az elnököt: szerinte a nacionalizmus a széthúzást jelképezi, Katalóniának pedig az Európai Uniót kellene követnie, ami pedig az egység jelképe.
Az Arran nevű függetlenségpárti szervezet a függetlenség azonnali kikiáltását sürgeti, és árulásnak nevezte az elnök beszédét. A radikális CUP párt is elégedetlen. A BBC tudósítója szerint Puigdemont egy veszélyes macska-egér játékba kezdett ezzel a beszéddel, és nyilvánvaló, hogy időre van szüksége.
A spanyol kormány válaszra kész

A madridi kormány úgy tekint erre a beszédre, mint egy függetlenségi nyilatkozatra, és megteszi a szükséges lépéseket - írja az El Periódico.
A függetlenség kikiáltásának veszélyeire korábban a spanyol kormány és Donald Tusk mellett Ada Colau, Barcelona polgármestere is figyelmeztette.


Párbeszédre van szükség! Megkérem a miniszterelnököt, és Puigdemont elnököt is, hogy semmi olyat ne tegyenek, ami elzárná a párbeszéd útját

- mondta a polgármester.
Hétvégén több, nagyszabású Spanyolország-párti és függetlenségpárti tüntetés is volt Barcelonában.


Sturgeon is tárgyalást sürget

Nicola Sturgeon, skót miniszterelnök szerint a katalánoknak joguk van dönteni a jövőjükről.
Skócia három évvel ezelőtt tartotta meg saját függetlenségi népszavazását, viszont azt engedélyezték a brit törvények, ellentétben a katalán népszavazással, ami a spanyol törvények szerint alkotmányellenes.
Sturgeon szerint


éppen itt az ideje, hogy a spanyol kormány leüljön a tárgyalóasztalhoz Katalóniával.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) aggasztónak nevezte Katalónia helyzetét. A vezető közgazdász szerint ez a helyzet mind a spanyol, mind a katalán gazdaságban bizonytalanságot szül.