A katalán elnök az EU közvetítését kéri

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alberto Estevez

-

Carles Puigdemont szerint Barcelonának nincs kapcsolata a madridi kormánnyal.


A tartományba vezénylet rendőrök és csendőrök kivonását követeli a katalán elnök. Carles Puigdemont a katalán kormány hétfői ülése után bejelentette: bizottságot hoznak létre, hogy kivizsgálják a vasárnapi erőszakos cselekményeket. Puigdemont a rendőri túlkapásokat az alapvető emberi jogok megsértésének minősített. A bizottságban független szakértők és a kormány jogászai ülnek majd.

Puigdemont azt mondta: a spanyol és katalán kormánynak gyakorlatilag semmilyen kapcsolata nincs, és nemzetközi közvetítést sürgetett. Szerinte az EU-nak kellene pártfogolni a folyamatot: azt mondta, az Unió nem nézhet félre azzal kapcsolatban, hogy mi történik a területén.

Puigdemont azt mondta, nem akar "traumatikus szakítást" Spanyolországgal, és hétfőn nem lesznek még meg a végleges hivatalos adatok, de ha megérkeznek, érvényesíteni kell a népszavazási törvényt. A jogszabály 48 órát ad a katalán parlamentnek a függetlenség kinyilvánítására. A spanyol alkotmány ezt a törvényt is felfüggesztette.

Inés Arrimadas, a katalán parlament legnagyobb ellenzéki pártjának számító Ciudadanos liberális középutas párt nevében kérte a madridi kormányt, alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkelyét, és Katalóniában tartsanak új parlamenti választásokat. A 155-ös cikkely lényegében Katalónia önrendelkezésének ideiglenes felfüggesztésére ad lehetőséget az államnak.