A katalán autonómia újabb intézményét korlátozza Madrid

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

A központi kormány nem bízik a tartományi rendőrökben. Újabb csendőröket vezényeltek a népszavazásra készülő területre.


A madridi kormány átvette az irányítást a katalán rendőrség felett. A spanyol ügyészség utasítására a katalán rendőrséget, a Mossos d'Esquadrát a spanyol csendőrség alárendeltségébe helyezik – mondta a madridi belügyi tárca szóvivője. Erre válaszul Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos azt mondta, hogy a regionális rendőrség nem fogadja el ezt a döntést. A Madrid-pártiak szerint a katalán rendőrség vonakodik együttműködni a spanyol csendőrséggel.

A spanyol kormány és igazságügy intézkedéseivel megpróbálja elejét venni az október 1-jére kitűzött referendumnak. A népszavazást a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, a csendőrség 14 magas beosztású katalán tisztviselőt vett őrizetbe ideiglenesen, a házkutatásokban pedig tízmillió szavazólapot és másfél millió plakátot foglalt le. Az intézkedések ellen tüntetve tízezrek vonultak utcákra Katalóniában. A madridi a spanyol rendőrség és csendőrség további alakulatait vezényli Katalóniába.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szombaton pártja, a konzervatív Néppártnak Palma de Mallorcán tartott tanácskozásán megismételte, hogy a népszavazást nem fogják megtartani. Carles Puigdemont, az autonóm katalán kormány vezetője viszont kitart a referendum mellett. Clara Ponsatí katalán oktatásügyi tanácsos biztosított mindenkit, hogy a választóhelyiségek október 1-jén kinyitnak.