Mikor szorulnak Európa segítségére a kárpátaljai magyarok?

-

Ha más városokban is a szombati munkácsi fegyveres összetűzéshez hasonló konfliktusok kezdődnek, a kárpátaljai magyar kisebbség Európához fordulhat védelemért – nyilatkozta kedden Olekszandr Szolontaj politológus, a kijevi Politikaoktatási Intézet munkatársa, volt Kárpátaljai megyei és ungvári önkormányzati képviselő.


Szolontaj a magyar közösséggel kapcsolatban kifejtette: „elméletileg, ha Ukrajna a rendteremtés helyett más forgatókönyvet követ, és ha más városokban is a munkácsihoz hasonló összetűzések kezdődnek, akkor természetesen a magyar kisebbség felveti a kérdést Európa előtt, hogy, úgymond, vegyék el Ukrajnától. Az emberek azt mondják majd: annektáljatok bennünket, találjatok ki, és tegyetek valamit, mert nem akarunk ennek a részesei lenni”. A magyarok ugyanis etnikai csoportnak érzik magukat Kárpátalján, ahol nincs más hasonlóan nagy nemzetiségi csoport – tette hozzá, de megjegyezte azt is, hogy véleménye szerint a helyzet nem fog eddig fajulni.


A kérdésre, hogy a munkácsi konfliktusban részes felek melyikének az oldalára állt a kárpátaljai lakosság, a politológus elmondta: a helyzet tragikuma, hogy a Jobboldali Szektor (PSZ) nacionalista struktúraként van jelen, miközben a nacionalista elegy nagyon veszélyes Kárpátalján. „A kárpátaljai emberek akkor sem fogják soha elfogadni a PSZ-t, ha történetesen kiderül, hogy igaza van az adott helyzetben, mert elsőként nyitott tüzet” – mutatott rá. Úgy vélte, a kárpátaljaiak nem támogatják azokat sem, akik a hatalom védőszárnyai alatt foglalkoznak csempészéssel, üzleteléssel.

„Abszolút minimális az esélye annak, hogy Kárpátalján a munkácsi események miatt valamilyen köztársaságot hozzanak létre, szeparatista mozgalmat indítsanak, vagy fegyveres felkelésbe kezdjenek a hatalom ellen. Ez eleve lehetetlen” – szögezte le a politológus.


A kárpátaljai városban július 11-én hárman haltak meg a Jobboldali szektor (PSZ) fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között egy sportkomplexumban kitört lövöldözésben. A konfliktus több forrás szerint a csempészpiac újrafelosztásával függ össze.