A kapuk kinyitására kéri az EU-t az ENSZ főbiztosa

Fotó: AFP / GIOVANNI ISOLINO

-

Al-Husszein szerint az Európai Uniónak meglenne a lehetősége, hogy egymillió szíriai menekültet fogadjon be, és jól is járna vele.


Az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra szólította fel hétfőn az európai államokat, hogy fogadjanak be több menekültet és tegyenek többet a migránsokkal szembeni előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés ellen. Zeid Raad al-Husszein Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt azt mondta: „lesújtja és szégyennel tölti el a bevándorlók gyakori démonizálása, amely számos olyan országban megfigyelhető, amelyek lakosai békében, jólétben és gondtalanságban élnek.”

Al-Husszein szerint az európai országoknak meg kellene nyitniuk a határaikat a menekültek előtt, ahelyett, hogy teherként vagy bűnözőkként kezelnék őket. Úgy fogalmazott: „sokkal bátrabb lépésekre” lenne szükség annak a tudatosításához, hogy az uniónak a képzettségi szintjüktől függetlenül több bevándorlóra van szüksége.

„Munkavállalókként, fogyasztókként és adófizetőkként hozzájárulnak minden társadalom gazdasági növekedéséhez, mint ahogyan azt számos tanulmányban kimutatták” – mondta a főbiztos, aki szerint „ebben a teremben kevesen mondhatják el azt magukról, hogy ők vagy az elődjeik nem profitáltak a bevándorlásból”.


A tengerről kimentett bevándorlók Olaszországban


„Az Európai Uniónak meg vannak a lehetőségei arra, hogy néhány év alatt összesen egymillió, Szíriából és máshonnan érkezőnek nyújtson menedéket” – mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy ez még mindig csak a lakosság 0,2 százalékát jelentené, miközben például Libanonban a menekültek teszik ki a lakosság 26 százalékát. „A migránsok emberek, ugyanolyan emberi jogokkal, mint ami itt nekünk van, s attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e vízummal vagy sem”- mondta

„Ők nem bűnözők” – jelentette ki al-Husszein, aki helyeselte az Európai Unió kutatási és mentési tevékenységének a kiterjesztését, mert – mint mondta – „a Földközi-tengeren életüket vesztő bevándorlók száma mélységes aggodalomra ad okot.” A főbiztos ugyanakkor arra szólította fel az európai vezetőket, hogy „lépjenek fel a menekültekkel szembeni növekvő bigottság ellen”, az ugyanis erőszakhoz vezethet.

Az uniós belügyminiszterek kedden vitatják meg azt a javaslatot, amelynek értelmében a menekültválság kezelésében egyenlőbben osztanák meg a terheket az európai uniós tagállamok között. A menekülthullámmal eddig túlnyomó részt Olaszországnak és Görögországnak kellett megbirkóznia.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén legalább 90 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük 46 500-an Olaszországban, 42 ezren pedig Görögországban értek partot. Az év első öt hónapjában több mint 1850-en lelték halálukat a tengeren.