A kanadai NBA-sztár spanyol fociklubot vett

Fotó: Getty Images / Harry How

-

Steve Nash, és egyik korábbi klubja, a Phoenix Suns tulajdonosa vette meg a Real Mallorcát.


A 41 éves kanadai kosaras – akit kétszer, 2005-ben és 2006-ban is a liga legértékesebb játékosának (MVP) választottak – abban a cégben érdekelt, amelynek vezetője korábbi klubjának, a Phoenix Sunsnak a tulajdonososa, Robert Sarver. A cég most több mint 20 millió euróért vásárolt magának tulajdonrészt a mallorcai klubban.


Steve Nash, a legjobban focizó kosaras


A Mallorca 2013-ban esett ki a Primera Divisiónból a másodosztályba. Korábban sorozatban 16 szezont játszott az élvonalban, 2003-ban pedig Király Kupát nyert.

Lehet, hogy hivatalosan nem az, de nem járunk távol a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy Nash minden idők legjobb kanadai kosarasa. A Johannesburgban született irányító ugyanis hosszú, 18 szezont felölelő NBA-pályafutása során nyolcszor szerepelt All-Star-gálán, háromszor választották be az NBA legjobb kezdő ötösébe, ötször volt az idény gólpasszkirálya. Larry Bird mellett az egyetlen, aki egynél több idényben (négyszer) tudta megcsinálni az 50-40-90-et, azaz, hogy mezőnyből legalább 50, a triplavonalon túlról 40, míg büntetőből 90%-os pontossággal tüzeljen.

Jelenleg a kanadai válogatott általános menedzsere, és az NBA címvédőjének, a Golden State Warriorsnak a játékos fejlesztési konzultánsa. Tiszteletbeli doktor Victoria állam egyetemén (University of Victoria).


1:00-tól jön Nash


És még a futballhoz is van köze: egyrészt szereti, és ügyesen is játssza, másrészt résztulajdonos az MLS-ben szereplő Vancouver Whitecaps csapatában, harmadrészt pedig, az ország szülötteként egy amerikai tévétársaság szakkommentátor volt a 2010-es dél-afrikai foci-vb alatt.