A kanadai kormányfőt meglepte a tűzvész mértéke

Fotó: MTI/EPA/Twitter.com/jeromegarot / jeromegarot

-

Albertában még 2400 négyzetkilométeren pusztít a tűz.


A kanadai miniszterelnök szerint az ország többsége nem tudja, milyen súlyos pusztítást végzett az erdőtűz az albertai Fort McMurrayben és térségében. Justin Trudeau a tűzoltók és a katasztrófamentők áldozatos munkájának tulajdonította, hogy sikerült megmenteni a város épületeinek 85-90 százalékát, ezen belül a lakóépületek több mint 90 százalékát. Ez nem a széljárás megváltozásának vagy az esőnek vagy bármilyen szerencsének köszönhető, mondta a kanadai kormányfő.

Trudeau helikopterről megtekintette a térséget, bejárta a város egyik negyedét, találkozott a tűzoltókkal, az önkéntesekkel és Rachel Notley tartományi miniszterelnökkel. Hiába kapott részletes jelentéseket a tűzvészről, és látott róla képeket, felvételeket, a katasztrófa súlyosságával csak élőben szembesült, mondta a kormányfő, és állami segítséget ígért a károk helyreállítására.

A tűzvészben a város 2432 épülete megsemmisült, 530 megrongálódott, de 25 ezret sikerült megmenteni. Több mint 94 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A visszaköltöztetés tervével két héten belül készülnek el az illetékesek.

A várostól távol a tűz továbbra is pusztít, 2400 négyzetkilométeren, és várhatóan még hetekbe telik az eloltása, amelyen 1714 tűzoltó dolgozik 123 helikopterrel, 26 tűzoltó repülőgéppel és 226 munkagéppel.