A kamupártok torkára léphet a Fidesz

-

Alapvetően nem változik meg a választási törvény, de apróbb korrekciók lehetnek – mondta Gulyás Gergely fideszes politikus egy konferencián. Ehhez a kormánypártoknak és az ellenzéknek kompromisszumra kell jutni.


Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke, Gulyás Gergely az Újratervezés – arányos és tisztességes választási rendszert! című konferencián sorolt néhány lehetséges változást. Például, hogy a minimális listás eredmény elérésére is képtelen pártokkal – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – visszafizettetik az állami támogatást, továbbá a külföldön szavazók névjegyzékének hitelessége érdekében valamilyen formában megismétlik az érintettek regisztrációját.

A kormánypárti politikus azt mondta, hogy a külföldön történő szavazás menetén a Fidesz csak akkor változtat, ha az Alkotmánybíróság - több mint két éve húzódó eljárása végén - elmarasztaló ítéletet hoz a témában. A határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, míg a külföldön dolgozó magyarok csak sorbanállva, a konzulátuson, ezt pedig sokan kifogásolták. Az is különbség, hogy a határon túliak csak listára szavazhatnak. Gulyás Gergely személyes véleménye szerint akkor lehet elgondolkozni azon, hogy a magyarországi lakcímmel tartósan külföldön élők is levélben szavazzanak, ha ez kizárólag listára történő szavazást jelentene, mert minden más különbségtétel alkotmánysértő lenne a külföldi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokkal szemben.