A kamufekete nő régebben még fehér diszkriminációt kiáltott

Forrás: Facebook/Rachel Dolezal

-

Rachel Dolezal korábban azzal került a hírekbe, hogy feketének állította be magát, és így vezette egy feketék felemelkedéséért harcoló civil szervezet helyi irodáját. Posztjáról most lemondott, közben pedig kiderült, nem mindig érezte magát feketének: azért perelte egyetemét, mert szerinte fehérként más elbírálás alá esett, mint fekete diáktársai.


Dolezal anyja vallotta be végül, hogy lánya nem is fekete, felmenői között csehek, svédek és németek voltak. A nőt egy amerikai tévétársaság, a KXLY szembesítette ezzel, meglehetősen kínos helyzetet teremtve (korábbi cikkünkben elolvashatja magyarul is a párbeszédet).Az amerikai sajtó elég sokat foglalkozott ezután a nővel, aki végül lemondott a Országos Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért (NAACP) spokane-i vezetői tisztségéről, bár egyetemi oktatói titulusáról nem.


A Cink pedig a Gawkert szemlézve írta meg, hogy a nő 2002-ben még nem feketeként gondolt magára. Ekkor ugyanis beperelte egyetemét, a Howardot, valamint a színes bőrű Alfred Smith professzort, mondván, azért nem kapott meg egy ösztöndíjat, illetve nem nevezték ki kisegítő tanárnak és posztgraduális instruktornak, illetve távolították el munkáit egy hallgatói kiállításról, mert nem fekete.

A bíróság nem értett egyet Rachel Dolezallal, keresetét elutasította, sőt a perköltségen kívül még ezer dollár megfizetésére is kötelezte.