Elrendelték Zuschlag előzetes letartóztatását

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Illegálisan megszerzett adatok akartak felhasználni a több száz millió forintnyi kampánytámogatáshoz. A nyomozók három embert őrizetbe vettek – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az ügyészség két férfi előzetes letartóztatását indítványozta.


A gyanú szerint a bűnszövetség az áprilisi országgyűlési választáson négy olyan pártot akart indítani, amely illegálisan megszerzett adatokkal állított volna jelölteket, és magas támogatást kapott volna az állami költségvetésből. Az ügy egyik érintett Zuschlag János – írja az Index. A volt szocialista parlamenti képviselőt szerdán vették őrizetbe. A bíróság egy hónapra elrendelte Zuschlag és egy másik férfi előzetes letartóztatását.

A bíróság végzése ellen az ügyészség fellebbezett, hogy a másodfokú bíróság a fentieken túl a szökés, elrejtőzés veszélyét, illetve a bűnismétlés veszélyét is állapítsa meg. A gyanúsítottak és a védők ugyanakkor az előzetes letartóztatás megszüntetése érdekében fellebbeztek.


Zuschlag hat év börtönbüntetés után, 2013 szeptemberében szabadult a kecskeméti börtönből. A Szegedi Ítélőtábla társtettesként, csalás és magánokirat-hamisítás, bűnpártolás miatt ítélte el. Zuschlag és társai civil szervezete közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel a központi költségvetéstől, a Fővárosi Önkormányzattól, a Táncsics Alapítványtól és az EU-tól pályázatokon elnyert, összesen 75 millió forintos támogatásokat.

Ürügyet kerestek

A gyanúsítottak több embert is megkerestek, hogy a pártok nevében induljanak a választáson. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezniük. A választásra jogosult személyek adatait az elkövetők illegális úton szerezték meg. Az általuk megkeresett hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából csaknem kilencezer választópolgár adatait szerezte meg, és ebben a cég egyik alkalmazottja is segítette.

Mivel a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíven fel kell tüntetni a személyi számot is, de a megszerzett adatok ezeket nem tartalmazták, különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva, call centeres nőkkel hívatták fel az adatbázisban szereplőket és megpróbálták kicsalni adataikat.

A pénzügyi nyomozók az összehangolt akcióban három férfit vettek őrizetbe, négy embert pedig – köztük a telefonon adatot szerző nőket is – bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki. A NAV nyomozói a megszerzett adatbázist is lefoglalták.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását indítványozta, mert a bűncselekmény szervezettsége és társadalomra veszélyessége miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást. Az ügyészség szerint a bűnismétlés veszélye is a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokolja.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója.