A kampány hevében Cameron már azt sem tudja, kinek drukkol

Fotó: MTI/MTVA / TOBY MELVILLE

-

A konzervatívok miniszterelnöke és miniszterelnök-jelöltje véletlenül a West Ham United támogatására hívott fel, pedig Aston Villa-szurkoló. Azzal védekezik, hogy kihagyott az agya. Az ilyen hibák akár a küszöbön álló választásokat is eldönthetik, annyira szoros eredményt jeleznek előre a közvélemény-kutatások.


A Twitteren osztják rendesen David Cameront, amiért nem saját csapatát nevezte meg beszédében olyanként, amelynek szurkolni kellene. Ő maga rövidzárlatra, agyi kihagyásra hivatkozik, meg arra, hogy a Zöldek elnöke, Natalie Bennett is hasonlóan járt nemrég – írja összeállításában a BBC.

A konzervatív vezér közismerten Aston Villa-drukker, a fiát is szokta meccsre vinni, néhai nagybátyja a klub elnöke is volt. Mégis, minapi kampánybeszédében elszólta magát, amikor arról beszélt, hogy Nagy-Britannia azért jó hely, mert többes identitással is enged élni:


Lehetsz egyszerre wales-i, hindu és brit, északír és zsidó és brit, viselhetsz szoknyát és turbánt, vagy hidzsábot pipacsokkal. Drukkolhatsz egyszerre a Manchester Unitednek, a Windiesnek (az angol nyelvű karibi országok nemzetközi krikettcsapatának) és Nagy-Britanniának. Persze én inkább azt szeretném, ha a West Ham-nek szurkolnál.

A munkáspárti árnyék-pénzügyminiszter, a Norwichnak szurkoló Ed Balls is lecsapta a magas labdát a Twitteren villagate-ként hashtag-ezett posztjában:


Hé, David Cameron... Kiment a fejemből, ma kinek is drukkolok. Sárgában játszanak... a Watford?

Cameron bakiját Gary („A futball olyan játék, amikor két csapat kergeti a labdát, és a végén a németek nyernek”) Lineker angol focista legenda sem hagyta szó nélkül:


„Cameron elfelejtette, melyik csapatnak drukkol. A múlt héten az Aston Villának, most a West Hamnek. A jövő héten a Burnley jön?”

A toryk nem mentegetik Cameron, közölték, abban a szövegben, amelyet a beszédírók adtak a kormányfőnek, ilyesmiről szó sem volt.

Tony Blair munkáspárti exminiszterelnök volt kommunikációs főtanácsadója, Alastair Campbell megbocsáthatatlannak tartja Cameron hibáját. Az szerinte


nagyon sokat elmond jelleméről a politikát illetően. Nem létezik. Hamis. Semmiben sem hisz.

Nem mindegy, ki mit mond a hajrában

A május 7-i nagy-britanniai választások kampányának utolsó teljes hete előtt változatlanul holtversenyt jeleznek a közvélemény-kutatások a kormányalakításra esélyes két legnagyobb brit parlamenti erő, a jelenleg is kormányzó konzervatívok és az ellenzéki Munkáspárt között. A vasárnap ismertté vált legújabb felmérések 32-35 százalék közötti támogatottságot mutatnak a két pártnak.

A brit választási rendszer alapján ez azt jelenti, hogy jó eséllyel sem a Konzervatív Párt, sem a Labour nem szerez abszolút alsóházi többséget, vagyis valamilyen hivatalos vagy informális koalícióra kényszerül majd kettőjük közül az, amelyik végül kormányt alakíthat.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából elvégzett új felmérés a Munkáspártnak 34 százalékos, a Konzervatív Pártnak 32 százalékos támogatottságot mutatott ki.

Peter Kellner, a YouGov elnöke szerint ha az új közvélemény-kutatás jelezte teljes támogatottsági számsor helytállónak bizonyul, az azt valószínűsítené, hogy Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke. A Labour számára koalíciós vagy külső támogató partnerként elképzelhető, a középtől balra álló kisebb pártok alsóházi képviselőinek összlétszáma a jelenlegi támogatottsági megoszlások alapján ugyanis 324 lenne, hárommal több a konzervatívok által mozgósítható potenciális szövetségesekénél.

Kellner szerint azonban van egy tényező, amely döntő jelentőségűnek bizonyulhat a konzervatívok javára a kampány célegyenesében, a legújabb felmérés egyik részadata szerint ugyanis a kormány gazdasági teljesítményének megítélése az előző választások után nem sokkal mért csúcspont óta most a legjobb. A választók 49 százaléka gondolja úgy, hogy a Konzervatív Párt vezette kormány helyes gazdaságpolitikát alkalmazott.

A YouGov vezetője szerint a konzervatívok plusz szavazatokra tudnák váltani e támogatottsági előnyt a választásokig hátralévő tíz napban, de ehhez az eddiginél sokkal jobb kampány kellene.