A kamionos módszerrel gyilkolt a palesztin terrorista

Fotó: AFP / MENAHEM KAHANA

-

A buszról leszálló katonák közé hajtott. A merényletnek négy halottja van: három katonanő és egy férfi társuk, mindannyian 20 év körüliek.


Négy katona meghalt és további 15-en megsérültek vasárnap Jeruzsálemben egy gázolásos merényletben – jelentette az izraeli média a rendőrség tájékoztatása alapján.

Roni Alsheich országos rendőrparancsnok szerint nem tudható, hogy a berlini merényletnek lehet-e szerepe a merénylet kitervelésében, de lehet, hogy hatással voltak rá a tévéfelvételek – írja a Reuters. Merényleteket az utcákon már több módszerrel követtek el palesztin terroristák, így közlekedési eszközzel is, de jellemzőbb volt a késelés.
2015 októbere óta 35 izraeli vesztette életét ilyen merényletekben.A teherautó egy autóbuszról leszálló katonák közé hajtott az Armon Hanacív nevű lakónegyedben, egy kilátóhely közelében. A palesztin sofőrt a helyszínen lelőtték.

A merénylő Kelet-Jeruzsálemben, a Dzsabel Mukaber nevű lakónegyedben élő, húszas évei végén járó, palesztin fiatalember volt.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közleményében azt írta: a tettes minden jel szerint az Iszlám Állam támogatója volt.

A Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet üdvözölte a terrorakciót.A legfrissebb adatok szerint 15-en sérültek meg. Kórházi jelentések szerint négy sebesült súlyos, illetve életveszélyes állapotban van. Több elgázolt katona a teherautó alá szorult, őket a tűzoltók segítségével szabadították ki.
A katonák kiránduláson vettek részt, a magaslaton épült kilátóhelyen az óvárost készültek megszemlélni. A merénylőt egy idegenvezető lőtte le, akit a jármű szintén elgázolt, de csak könnyebben sebesült meg, majd lábra állt és tüzelt.
A szemtanúk szerint kétségtelenül szándékos gázolás, és nem baleset történt. A teherautó először a katonák közé hajtott, majd a gázolás után hátrafelé is megindult, hogy minél több és minél súlyosabb sérülést okozzon a kiránduló katonáknak – a mintegy másfél percig tartó merényletet a kilátóhely biztonsági kamerája is rögzítette.