A Kalasnyikovok is Magyarországon keresztül jutottak Párizsba?

Fotó: citizenside.com / CITIZENSIDE/THIERRY THOREL

-

Nemcsak az egyik merénylő érkezhetett a Nyugat-Balkánon és Magyarországon át Nyugat-Európába, de minden bizonnyal az eddig 129 ember életét követelő terrortámadásokhoz használt fegyverek is ugyanezt az utat járják be. A Daily Beast szerint a Balkán óriási fegyverlerakatként szolgál évek óta mindenféle terrorbrigádnak.


Nagy mennyiségű gránáttal, és kézifegyverekkel volt tele az a teherautó, amit az Europol 2014-ről szóló jelentése szerint tavaly a szlovák hatóságok tartóztattak fel a határon: mint a későbbi nyomozás kiderítette, a rakomány Bosznia-Hercegovinából indult, és Svédország volt az úti cél. A Daily Beast összeállításában annak próbált utánamenni, honnan szerezhették be fegyvereiket a péntek hajnali párizsi terrortámadás elkövetői.

Mint korábban megírtuk, a horvát RTL szerint az egyik elkövető Görögországon, Macedónián, Szerbián, Horvátországon és Magyarországon keresztül érkezhetett Nyugat-Európába. Miután szeptember közepén – a szerb határon életbe lépett határzárat követően – a horvát hatóságok tömegesen szállították a menekülteket a magyar határhoz, a magyar hatóságok regisztráció nélkül szállítottak legkevesebb tízezer embert az osztrák határra, ahol egy idő után már az osztrákok is feladták a regisztrációt, így a migránsok enélkül utazhattak tovább Németországba.


Hiába a razziák

A Daily Beast összeállítása szerint hasonló útvonalon juthatott az elmúlt években nagy mennyiségű fegyver, lőszer is Nyugat-Európába. A lap szerint a francia hatóságok többször is széles körű razziát indítottak az elmúlt években, és minden alkalommal ezres nagyságrendben foglaltak le fegyvereket: 2009-ben 1500, egy évvel később 2700 géppisztolyt, puskát, és más fegyvereket. A francia Nemzeti Kriminológiai Intézet szerint mégis minden évben két számjegyű mértékben nő az illegális fegyverviselés aránya az országban.


Könnyű becsempészni fegyvereket Nyugat-Európába


Az ok sajnos végtelenül egyszerű: a Nyugat-Balkánon gyakorlatilag kimeríthetetlen készletek vannak mindenféle fegyverből és lőszerből, és a már idézett Europol jelentés szerint egy géppisztolyt, vagy egy gránátvetőt már 300-700 euró közötti összegért be lehet szerezni. A fegyverek nagy része orosz eredetű, és közülük még mindig nagyon sok az elmúlt két évtizedben a Balkánon lezajlott fegyveres konfliktusok során, hivatalos fegyversegélyként került a régióba, hogy aztán a harcok elmúltával a feketepiacon landoljon. A Daily Beast egy svájci kutatást idéz, amely hatmillióra teszi a könnyen megvásárolható fegyverek darabszámát. Kathie Lynn Austtin, a Conflict Awareness Project nevű szervezet szakértője azt mondta, abszurd módon még az is hozzájárult az illegális fegyverpiac bővüléséhez, hogy Oroszországban a közelmúltban a Kalasnyikovok egy korszerűbb változatát fejlesztették ki: a régebbi típusok ezáltal egyszerre olcsóbbak, könnyebben elérhetőek lettek.

Mivel a Balkánon a szervezett bűnözés máig roppant erős, a hatóságok pedig gyengék, a piac virágzik: a közúton szállított fegyverek egy részének pedig értelemszerűen érintenie kell Magyarországot is. A Daily Beast arra emlékeztet, hogy 2014 októberében a francia hatóságok egy újabb nagyszabású razzia keretében felszámoltak egy 48 emberből álló fegyvercsempész hálózatot az országban: 2015 januárjában mégis bekövetkezhetett a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás, Kalasnyikovokkal.